Groenexporteur Fertiplant krijgt restwarmte van datacenter

Groenexporteur Fertiplant in Aalsmeer krijgt vanaf begin 2019 warmte geleverd door datacenter NLDC, dochterbedrijf van KPN, voor de verwarming van zijn 6.000 m2 bedrijfsruimte. Ook een nabijgelegen scholencomplex, zwembad en sporthal krijgen restwarmte van het datacenter. Het gaat om laagwaardige warmte van circa 22ºC die de afnemers via elektrische warmtepompen zelf kunnen opwaarderen naar een temperatuur van 55ºC. Dat hebben de betrokken bedrijven gisteren bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Aalsmeer.

De Aalsmeerse groenexporteur Fertiplant (foto) is nog druk bezig met nieuwbouw. De net aangelegde vloerverwarming in de bedrijfsruimte komt goed van pas, nu er laagwaardige restwarmte gebruikt kan worden van het nabijgelegen datacenter NLDC op bedrijventerrein Hornmeer.

Fertiplant is blij met de deelname aan ’Warmte-koude-uitwisseling Hornmeer’ zoals het project heet. „We waren al bezig met nieuwbouwplannen toen we over dit project hoorden. Zodra duidelijk was dat het plaatje voor ons bleek rond te rekenen, zijn we ingestapt”, aldus Harry Loos van Fertiplant. „We verkopen groene planten en willen ook een groene uitstraling hebben. Door deel te nemen aan dit project laten we een stukje maatschappelijk verantwoord ondernemen zien. Daarnaast willen we op termijn gaan investeren in zonnepanelen. De elektriciteit die we daarmee opwekken, kunnen we gebruiken voor de warmtepompen. We zijn dan helemaal energieneutraal.”

Het datacenter gebruikt koud water om zijn bedrijfsruimten te koelen. Het warme water laat men nu nog afkoelen in grote silo’s, waarbij in totaal jaarlijks 3,5 MWth aan warmte verloren gaat. Nu Fertiplant en de andere drie partijen warmte willen afnemen, kan er 1 MWth aan warmte nuttig hergebruikt worden. De hoeveelheid vermeden CO2-uitstoot staat daarbij gelijk aan het energieneutraal maken van 74 woningen. Het uitgekoelde water kan weer hergebruikt worden als koelwater door het datacenter. Op termijn zullen ook een woonwijk en mogelijk andere bedrijven van restwarmte worden voorzien.

Geen warmteopslag
Uniek aan het project is het ontbreken van een warmteopslag. De restwarmte wordt jaarrond uitgewisseld. In totaal moet er 1.100 m aan leiding worden aangelegd onder de vierbaans Burgemeester Kasteleinweg door, van en naar het datacenter op bedrijventerrein Hornmeer. De aanbesteding daarvan is inmiddels begonnen.

Subsidie
Met het project is in totaal een investering van €1,5 miljoen gemoeid. Het Rijk ondersteunt met een zogeheten DEI-subsidie van €450.000. De gemeente Aalsmeer heeft een investeringskrediet van €450.000 verstrekt. De resterende €550.000, benodigd voor de aanleg van het leidingennet, wordt door partijen zelf betaald. Bedoeling is dat de investering binnen dertien à veertien jaar zal zijn terugverdiend.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties