Vakblad voor de Bloemisterij Corona Grote verliezen bij vermeerderaars pas in later stadium

Grote verliezen bij vermeerderaars pas in later stadium

0

Vermeerderaars van sierteeltgewassen verwachten dat veel grote verliezen pas na de huidige noodfondsperiode (maart, april en mei) echt duidelijk worden, aldus Niels Louwaars, voorzitter van Plantum. „Natuurlijk merken toeleveranciers het heel goed wanneer de vraag naar eindproduct wegvalt. Daarnaast worden enkele leden zwaar getroffen door lockdowns in andere landen.”

Als er geen vervolgsteun komt verwacht Louwaars dat verscheidene sierteeltvermeerderaars achter het net vissen. „De sector is heel divers. Er zullen zeker bedrijven zijn die aanspraak moeten maken op het noodfonds. Voor velen zal het ondernemersrisico van 30% echter een flinke uitdaging zijn.” Des te blijer is de Plantumvoorzitter dat VNO-NCW en MKB-Nederland de noodzaak voor vervolgsteun reeds aankaarten bij de overheid.

Voor Plantumleden is het natuurlijk wel heel positief wanneer ketenpartners in de sierteeltsector in Nederland ondersteund worden. „Een vergelijkbare steun in andere landen zou voor de zeer internationaal opererende uitgangsmateriaalbedrijven zeker ook welkom zijn”, meldt Louwaars.

Nu geen behoefte aan ambassadeur

Op 28 april is tijdens een Plantumvergadering van sierteeltvermeerderaars het idee van een superambassadeur heel even op tafel geweest. De Plantumleden zien daar niets in; de sector wordt uitstekend vertegenwoordigd door het crisisteam en het regieteam. „Als er al nagedacht moet worden over een ambassadeur, dan moeten we daar niet tijdens, maar ná de huidige crisis over spreken”, verwoordt Louwaars.

Lees in de komende Bloemisterij of nu al digitaal hoe de vrees groeit dat het steunfonds sierteelt kan gaan tegenvallen.

Reageer op dit artikel

avatar