Ground zero van glastuinbouwtechnologie is in Bleiswijk

„Dit is de Ground Zero voor glastuinbouw technologie.” Dat stelde vanmorgen de Amerikaanse minister van Landbouw Sonny Perdue na een bezoek aan de proef- en demokassen van WUR Bleiswijk.

Perdue bezocht samen met minister Carola Schouten onder andere de Winterlichtkas en de glasframbozenteelt onder led en opende samen met zijn Nederlandse ambtsgenote de splinternieuwe Kas 2030. In deze kas onderzoekt Wageningen voor vier teelten de samenhang tussen minimaliseren van emissies op het gebied van energie, water en gewasbeschermingsmiddelen. Circulair telen los van de ondergrond en onder ledlampen wordt er onderzocht voor aardbeien, freesia’s, potanthuriums en gerbera’s.

‘Nederlandse’ kassen in VS
Perdue wilde per se de Nederlandse glastuinbouw opnemen in zijn bezoek aan Europa. „Ik zie de laatste tijd overal in de VS kassencomplexen verrijzen. Tot aan een groentekas van 27 hectare letterlijk bij mij om de hoek. En ik hoorde dat dat allemaal Nederlandse technologie is, dus ik wilde met eigen ogen komen bekijken waar al die creativiteit vandaan komt. En wat ik hier nu zie is het toonbeeld van circulariteit.”

Lokaal groente produceren
Bij minister Perdue om de hoek wil zeggen in de staat Georgia. Voor hij minister van Landbouw werd in het kabinet van president Trump was Perdue gouverneur van deze staat ten noorden van Florida. Hij ziet kassen ook in andere staten rond grote stedelijke gebieden opkomen. „Groente produceren daar waar ze opgegeten worden, dat is ook logisch”, aldus Perdue.

Of de Amerikaanse regering dat ook extra stimuleert omwille van meer zelfvoorzienendheid en minder import vanuit Mexico laat hij in het midden. „Zelfvoorzienend willen zijn is voor elk land natuurlijk een streven. Al die nieuwe kassen in de VS zijn deel van dat model.”

Met Nederland zaken doen is volgens Perdue nooit een probleem geweest, getuige alle Nederlandse kassen die nu in de VS gebouwd worden. Met nieuwe handelsakkoorden in de maak met Canada en Mexico is wat de minister betreft het pad geëffend („the stage is set”) om ook de handelsakkoorden met de EU te verbeteren.”

Landbouwminister Sonny Perdue (VS) wilde de Klimaatneutrale kas in Bleiswijk met eigen ogen zien. Foto: ANP

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties