Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Hackathon is voor Kwekerij Zwethlande voor herhaling vatbaar

Hackathon is voor Kwekerij Zwethlande voor herhaling vatbaar

0

Kwekerij Zwethlande was een van de tien bedrijven die mee deed aan de eerste hackathon in het World Horti Center. „We deden mee, omdat we het erg leuk vinden jonge bedrijfskundestudenten mee te laten denken over vraagstukken in ons bedrijf. Een erg leuke ervaring die we zeker in de toekomst willen herhalen”, aldus Erik Persoon.

Veertig studenten van Erasmus Universiteit werkten vorige week 30 uur achter elkaar aan opdrachten, de zogenoemde hackathon. Kwekerij Zwethlande vroeg zich af hoe het familiebedrijf van de toekomst er uit ziet in de tuinbouw en welke issues er op ondernemers en opvolgers van familiebedrijven afkomen met name in de afzetketen.

„Resultaat was een behoorlijk kijkje in de spiegel door onbevangen jonge mensen. Zo gaven ze aan dat met het snel afnemend aantal opvolgers er veel familiebedrijven de komende jaren te koop komen. Onze sector is daar echter nog niet echt op ingericht. Om bijvoorbeeld als investeerder aan boord te blijven nadat je afscheid hebt genomen als ondernemer. We creëren blijkbaar te weinig vertrouwen in onze eigen collega’s. Hoe kunnen we dan externe financiers bereid vinden ons te vertrouwen? Kortom we zijn niet erg goed om ons verhaal goed te vertellen”, stelt Persoon.

Enkele studenten namen ook een kijkje op het bedrijf met groene en bloeiende planten in Honselersdijk. Ze gaven aan enorm onder de indruk te zijn van wat tuinbouwbedrijven betekenen en voorstellen. Daar hadden ze echt geen goed beeld bij.

Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

Reageer op dit artikel

avatar