Hakketakken over geverfde phalaenopsis gaat door

Een dezer dagen krijgen handelaren en ververijen een brief waarin HE Licenties uitlegt dat inbreuk op hun patent strafbaar is. Het gaat om verven van phalaenopsis via een boring in de steel en het verhandelen daarvan.

 

September 2019 stuurde het Rotterdamse bedrijf HE Licenties ook al brieven als waarschuwing aan handelaren. Toen betrof het klanten van VG Colours uit De Lier, omdat zij inbreuk zouden maken op een verfpatent van HE licenties. Heb je die inbreukmakende planten ingekocht, verkocht of geëxporteerd, dan ben je mede- en schadeplichtig aan inbreuk op een octrooi. „Door ons schrijven weten ze dat nu”, vertelde Guus van der Kaaden van HE Licenties destijds.

Juridische strijd beëindigd

De situatie is veranderd, want sinds vorige week is bekend dat VG Colours en HE Licenties hun vijf jaar durende juridische strijd hebben beëindigd. Een gepland hoger beroep van VG Colours, waar ze alle vertrouwen in hadden, dat komt er niet. En alle wederzijdse vorderingen zijn van tafel. VG Colours is nu licentienemer, zoals de Bleiswijkse kwekerij Cympha Orchids en Ocean Orchids in Slovenië dat al langer zijn in Europa. Over de licentiebedragen willen de partijen geen uitspraken doen. VG Colours nam het initiatief voor de overeenkomst, geeft André van Geest aan. „Op deze manier blijft een goed patent in de lucht. We gaan onder licentie als vanouds produceren.”

’99% geboorde planten onder ons patent’

Van der Kaaden van HE Licenties is stellig: „Van de phalaenopsis die via boring in de steel gekleurd worden, valt 99% onder ons patent, want ook eventuele overlappende patenten op onderdelen van onze gepatenteerde methode vallen daar onder. Wat mag is spuiten of verf injecteren via een knop of het gaatje dat ontstaat na het afbreken van een bloem.”

Ook brief naar ververijen

De bedrijven Orchid Gardens uit Roelofarendsveen en Honselersdijkse Joflor, beide gespecialiseerd in het verven van phalaenopsis, krijgen binnenkort ook een brief van HE Licencies, geeft Van der Kaaden aan. „Wij willen iedereen duidelijk maken dat wij een patent hebben op het verven van phalaenopis, wat dat patent inhoudt en wie de huidige licentienemers zijn. Inbreuk is strafbaar.”

Joflor geeft in reactie aan dat zij onder eigen patenten verft en geen inbreuk maakt op enig octrooi van HE Licenties. Mocht HE Licenties het nodig vinden om Joflor voor de rechter te dagen, dan ziet Joflor een procedure met vertrouwen tegemoet. Voor vragen hierover kunnen derden contact opnemen met de advocaten van Joflor: Wim Maas en Charlotte Garnitsch van kantoor Taylor Wessing.

Orchid Gardens uit Roelofarendsveen heeft HE Licenties al eerder documentatie gestuurd om aan te geven dat hun octrooi niet hard is. Volgens eigenaar Joost Bakker heeft hij daar tot op heden nog geen reactie op gekregen van de Rotterdamse licentiehouder.

Meer informatie over deze kwestie, inclusief motivatie van Orchid Gardens leest u in ons digitale magazine

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties