De Boomkwekerij Teelt Handhavingsprotocol zuiveringsplicht in de maak

  Handhavingsprotocol zuiveringsplicht in de maak

  0

  Overheden en LTO Glaskracht Nederland werken aan een protocol over handhaving van de zuiveringsplicht.

  Bedoeling van het protocol is dat kwekers en toezichthouders meer duidelijkheid krijgen over de interpretatie, uitvoering en handhaving van de regels. Aan de hand van het protocol kan een kweker dan zijn bedrijf nalopen en zich voorbereiden op een controle.

  Tijdens inspectie kan de kweker laten zien hoe hij punten uit het protocol heeft opgelost. „De toezichthouder kan daar dan meteen naar kijken, zodat het inspectiebezoek niet onnodig lang hoeft te duren”, zei Guus Meis van LTO Glaskracht Nederland in de Bloemisterij.

  Met het protocol wordt ook voorkomen dat een kweker denkt de zaak op orde te hebben, „maar dat een toezichthouder daar net iets anders tegenaan kijkt.”

  Het protocol wordt opgesteld door LTO Glaskracht Nederland, gemeenten, omgevingsdiensten, waterschappen en de NVWA. Voor het einde van dit jaar hopen ze het protocol klaar te hebben en openbaar te maken.

  Communicatiedocument nullozing

  Voor kleine bedrijven en bedrijven met ondersteunend glas (waaronder dus boomkwekerijen) heeft LTO een communicatiedocument nullozing opgesteld. Hiermee kunnen kwekers zich voorbereiden op de zuiveringsplicht die per 1 januari 2018 geldt. De plicht geldt niet voor kwekers met alleen buitenvelden.

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar