Hans de Vries: ’MPS, zoveelste parasiet in onze pels’

Onderstaande stellingname die MPS zojuist de wereld in slingerde is voor de deelnemers helemaal KU….

Zij zetten de normen dusdanig neer dat 80% van de telers slechts MPS A mag halen. Beetje jammer voor hen die dit net niet redden want de retail eist MPS A. Geen MPS A, geen klant. Retail vraagt niet om de 80% norm. De Retail vraagt om een schoon en plagen vrij product van een leverancier die de A certificering heeft.

De overheid zorgt  er met haar middelenbeleid al voor dat het halen van de norm jaar op jaar moeilijker wordt. Het is volslagen idioot dat MPS zichzelf geroepen voelt daar nog een schepje bovenop te doen. MPS dwingt ons 80 KM per uur te rijden, waar 100 KM per uur is toegestaan. Leuk dat zij ter eigen glorie een uitdagend schema nastreeft maar MPS is niet ons doel, zij is een middel.

Op deze manier is ze geen onderdeel van de oplossing maar een onderdeel van het probleem. MPS verwordt tot de zoveelste parasiet die in onze pels hangt. Telers hebben haar opgericht en voeden nog immer haar ego met salarissen, pand en uitstapjes.

Helaas heeft ze geen benul meer van haar achtergrond en blijkbaar een slapend College van Belanghebbenden.

Hans de Vries

Uit MPS-nieuwsflits

In het MPS-ABC systeem worden de normen bepaald op basis van het verbruik van de deelnemende bedrijven. Jaarlijks worden er analyses uitgevoerd om te bepalen of de normen nog voldoen en worden deze indien nodig aangepast . Deze aanpassingen zijn soms een aanscherping van de normen, maar soms ook een verruiming. Dit kan per registratiethema verschillen. MPS stelt deze normen vast in overleg met het College van Belanghebbenden van MPS (hierin hebben diverse vertegenwoordigers uit de sector zitting).

De reden voor de jaarlijkse aanpassing is dat MPS-ABC een uitdagend schema blijft met een goede verhouding tussen MPS-A, B en C. Vandaar dat we de normen regelmatig evalueren en streven naar maximaal 80% MPS-A.

guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wilko Hofstede
Wilko Hofstede
4 jaren geleden

Je hebt helemaal gelijk Hans, MPS is één grote wassen neus die we met z’n allen met miljoenen euro’s per jaar in stand houden. En dan moet er binnenkort nog GAP bij en dan nog PlanetProof en daarna verzinnen onze afnemers wel weer iets anders om ons het leven zuur te maken. Onze planten worden er echt geen spatje duurzamer van, wel duurder. En die 80% regel van MPS is inderdaad helemaal gestoord. Een koelkast met energielabel A wordt toch volgend jaar ook niet ineens label B omdat maar 80% van de koelkasten een A-label mogen hebben “om het uitdagend te houden”?! Belachelijk!

Louis Bakker
Louis Bakker
4 jaren geleden
Antwoord aan  Wilko Hofstede

Beste Hans, helemaal met je eens! Te gek voor woorden dat niet meer dan 80 % maar MPS A mag zijn. Waar halen ze het vandaag. Trouwens ook zo’n mooie maatregel dat je audits alleen door Ecas gedaan kunnen woorden, inderdaad de slager die zijn vlees keurt. Naturelijk wel volhouden dat het twee organisaties zijn, in het zelfde gebouw en RvC .

Piet
Piet
4 jaren geleden

MPS is één van de domste ideeën geweest, certificering in het algemeen hoort niet in de sierteelt.
Daar hebben we regelgeving voor, deze is streng, en daar word goed op gecontroleerd en gehandhaafd.

MPS heeft de marktwerking uit het middelen pakket gehaald, door inzage te geven in het middel gebruik van de producent, ook hier waren altijd al strenge regels voor.

MPS geboren in de tijd van Glasnost inmiddels weet iedereen dat data big business is.
Zo zie je maar, alles wat je zegt maar vooral invult word tegen je gebruikt, op zich logisch in één geld gedreven maatschappij.

MPS de doelstelling was nobel, nu de mensen nog……