Hans Hendriks: Minder jaarrond, maar pieken op bloemendagen

Met een filmpje op Twitter kondigden santinitelers Hans en Ruud Hendriks uit Baarlo aan dat ze hun oude kas van 1 ha gaan afbreken. Er komt een moderne kas van 3 ha voor in de plaats, waarmee het totale bedrijf op 9 ha komt. Toch is het geen uitbreiding met meer van hetzelfde. „We willen weloverwogen gas geven”, zegt Hans Hendriks. „We brengen 95% van de bloemen naar de klok, maar dat doen we wel marktgericht.”

Wat wilde je met het filmpje op ­Twitter laten zien?
„We breken onze oude kas af met pijn in het hart. Hij heeft 43 jaar gestaan en veel meegemaakt. Bijvoorbeeld dat onze vader in 1997 op 61-jarige leeftijd plotseling overleed. Mijn broer en ik waren net in het bedrijf gekomen, en moesten het samen met onze moeder zien te rooien. Toen ik in de dagen erna in de kas liep, zag ik dat de bloemen gewoon doorgroeiden. Het leven gaat door. Dat was de reden dat ik dit filmpje heb gemaakt.”

Wat bedoel je met weloverwogen gas geven en marktgericht?
„In 4,5 ha kas is de productie straks nog steeds jaarrond; in 3 ha willen we pieken als de vraag hoog is, dus met Moederdag en Halloween. Dat betekent ook dat die kas in de winter en in de zomer leeg gaat. Je moet niet te veel snijbloemen willen hebben als de prijzen slecht zijn. We telen minder stuks, maar we pakken de goede momenten.”

Hoe denkt Hans Hendriks over de uibreiding in de chrysantenteelt? Lees het hele verhaal in Bloemisterij 43 of in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties