Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Hans Weerdenburg: ’Stoken met een kiertje is achterhaald’

Hans Weerdenburg: ’Stoken met een kiertje is achterhaald’

0

’Stoken met een kiertje lucht’, is achterhaald. Althans zo denkt Hans van Weerdenburg, teeltman zamioculcaskwekerij Hoge Weide in Hoek van Holland er over. Hij is dit gaan inzien na het volgen van de cursus Het Nieuwe Telen (HNT).

„HNT maakt je ervan bewust dat een miniumbuis in de mindere actieve perioden niet meer zo vanzelfsprekend is als vroeger. Stoken met een kiertje lucht is achterhaald. Een hoge miniumbuistemperatuur laat het gewas weer verdampen en dat brengt weer extra vocht in de kas die je vervolgens weer probeert weg te stoken. Dat is het paard achter de wagen spannen”, ventileert Weerdenburg

Het is volgens de teeltman de kunst om de balans te zoeken tussen plant en klimaat om toch een actief gewas te houden met een zo laag mogelijke buistemperatuur. Volgens HNT zou een buistemperatuur die 10 graden boven de stook temperatuur ligt al voldoende moeten zijn. „Mits er genoeg buizen liggen uiteraard. En dat is voor de meeste kwekers toch nog wel een dingetje”, aldus Weerdenburg.

Lees vrijdag 21 september in de Bloemisterij hoe Hans van Weerdenburg verder denkt over HNT. En hoe de kansen van deze teeltwijze liggen in potplantenteelten.

Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

Reageer op dit artikel

avatar