Harde lockdown in Duitsland treft sierteelt

  In heel Duitsland geldt vanaf woensdag 16 december een lockdown voor alle niet-levensnoodzakelijke winkels. De maatregel geldt voorlopig tot 10 januari. Diverse orders in de sierteeltsector zijn reeds geannuleerd sinds afgelopen vrijdag, toen de eerste signalen over lockdown in deelstaten naar buiten kwamen.

  Vrijdag 11 december kondigden een aantal van de 16 deelstaten in Duitsland al aan dat ze binnenkort opnieuw in een lockdown gaat. Waarschijnlijk volgen er meer, werd toen gezegd. Zondag 13 december verklaarde bondskanselier Angela Merkel dat een landelijke lockdown noodzakelijk is om grip op Covid-19 te krijgen. Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt net als in Nederland sterk toe. De ingreep van Merkel is opmerkelijk: In de Bondsrepubliek bepalen de deelstaten vooral zelf hoe ze het virus bestrijden. En recent verlengden de federale regering en de deelstaten een gedeeltelijke lockdown tot minstens 20 december.

  Alle niet-levensnoodzakelijke winkels moeten dicht van Merkel, dus ook bloemenwinkels, tuincentra en bouwmarkten. Winkels voor voedsel en essentiële middel blijven open, dus ook supermarkten. Maar in welke mate bloemen en planten op dergelijke verkooppunten aangeboden worden is nog niet duidelijk. Vakgenoten die het Vakblad sprak, wijzen naar de situatie in Frankrijk waar supermarkten tijdens lockdown vooral focussen op verkoop van levensmiddelen, niet op bloemen en planten. Merkel zei in haar toespraak dat in winkels met voedsel de verkoop van andere goederen niet wordt uitgebreid.

  Royal FloraHolland monitort de situatie rond corona nauw gezet. De laatste update is van vrijdag 11 december. In die update de melding dat een aantal deelstaten in Duitsland hebben aangekondigd binnenkort opnieuw in een lockdown te gaan. En waarschijnlijk volgen er meer. De veiling had die vrijdag nog geen details over de impact op de verkooppunten van bloemen en planten. Enkele Nederlande telers geven desgevraagd aan dat orders voor de Duitse markt dit weekend gecanceld zijn.

  Royal FloraHolland heeft een liveblog coronavirus en een landenrapportage met internationale marktontwikkelingen als gevolg van het coronavirus. RVO heeft een speciale pagina over maatregelen in Duitsland (federaal en in de deelstaten).

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties