Héél misschien na het weekend mondjesmaat weer CO2 uit Pernis

Ocap gaat héél misschien – als alles meezit – na het weekend weer CO2 aan de glastuinbouw leveren vanuit haar bron in Pernis. „We gaan daar dan wel mondjesmaat mee beginnen en óf het gaat lukken, hangt ook nog af van de vraag of de kwaliteit van de CO2 van voldoende hoog niveau is”, zo formuleert woordvoerder Robert Jan Pabon de verwachtingen van Ocap.

Van Shell heeft Ocap vernomen dat het olieconcern komend weekend zijn raffinaderijcomplex in Pernis opnieuw gaat opstarten. „Wij hopen dan ook dat we dit weekend weer CO2 kunnen innemen. Maar dat is dus nog afwachten”, aldus Pabon. Mocht er CO2-productie zijn, dan is het vervolgens de vraag of deze van voldoende hoge kwaliteit is voor gebruik in de glastuinbouw. „Ook dat moeten we nog maar afwachten.”

Mondjesmaat
Als het Shell komend weekend zou lukken om CO2 te leveren van ’kwaliteit op specificatie’, verwacht Ocap de eerste tijd slechts mondjesmaat CO2 te kunnen innemen. „Het raffinaderijcomplex bestaat uit een keten van wel zestig tot zeventig productie-eenheden – zeg maar, afzonderlijke fabrieken – die allemaal opnieuw opgestart moeten worden. De waterstoffabriek waarin voor Ocap CO2 wordt afgevangen, is één van de schakels in die keten”, aldus Pabon. Het kan volgens hem daarom wel even duren voordat het totale complex weer op stoom gekomen is.

Sinds de brand bij de olieraffinaderij van Shell in Pernis op 29 juli ligt de CO2-levering aan de glastuinbouw door Ocap vanuit deze bron volledig stil. Ocap levert sindsdien enkel nog CO2 vanuit de bioraffinaderij van Alco Energy in Europoort. „We krijgen daardoor slechts een derde van de aanvoer die we normaal hebben”, aldus Pabon.

Noodklok
Vorige week luidde LTO Glaskracht Nederland de noodklok. Sommige tuinders kampen door het CO2-gebrek volgens de belangenbehartigingsorganisatie met een productieverlies van 20%, terwijl anderen flinke extra kosten hebben doordat ze nu aardgas moeten verstoken om hun WKK te laten draaien voor CO2-productie. In de Tweede Kamer hebben VVD en CDA hierover Kamervragen gesteld aan verantwoordelijk minister Henk Kamp van Economische Zaken.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties