Herverzekering overheid helpt bloemenhandel aan de voorkant

De overheid gaat overeenkomsten van leveranties herverzekeren tot een bedrag van €12 miljard. Hierdoor blijft er volgens de overheid vertrouwen in de verschaffing van leverancierskrediet en kunnen bedrijven bevoorraad blijven worden. Bloemen- en plantenhandelaren profiteren ten dele van de regeling.

Verzekeraars zien zich tijdens de coronacrisis geconfronteerd met toenemende betalingsrisico’s en zullen mogelijk de toegekende verzekeringslimieten op bedrijven verlagen of intrekken. Dit zou 75.000 bedrijven kunnen treffen. Hieronder zijn de Nederlandse bloemen- en plantenhandelaren.

Om te voorkomen dat verzekeraars limieten verlagen of intrekken, gaat de overheid overeenkomsten van de leveranties herverzekeren, tot een bedrag van in totaal €12 miljard. Hiermee blijft er volgens de overheid vertrouwen in de verschaffing van leverancierskrediet en worden bedrijven bevoorraad.

Handel heeft €1 miljard uitstaan

Veel bedrijven, zoals winkels en horecazaken uit het mkb-segment, worden bevoorraad op basis van leverancierskrediet. Dit betekent dat een leverancier zich verzekert tegen het risico dat hij niet betaald wordt. Op jaarbasis wordt op deze wijze ruim €200 miljard aan leveringen mogelijk gemaakt tussen Nederlandse leveranciers en hun afnemers.

Volgens Matthijs Mesken, directeur van VGB, hebben de bloemen- en plantenhandelaren zo’n €1 miljard uitstaan bij afnemers. Een deel daarvan is niet verzekerd. Voor het verzekerde deel zouden handelaren gebruik kunnen maken van de regeling van de overheid.

Mesken denkt dat de regeling met name geschikt is voor groente- en fruithandelaren. Hun leveranciers kunnen van de regeling gebruik maken. Groente en fruithandelaren zijn zelf ook leveranciers en kunnen er in die hoedanigheid zelf ook gebruik naar hun klanten van maken. De voorman van VGB verwacht niet dat de leveranciers van de bloemenhandelaren, de veilingen, voor bank gaan spelen. Bloemenhandelaren kunnen er zelf – als leveranciers – wel gebruik van maken richting hun klanten.

Regeling moet twee kanten op werken

„Elke ondersteuning is welkom”, zegt Jan de Boer van exporteur Barendsen. Handelaren zijn hiermee aan de voorkant geholpen. Hij levert bloemen en planten aan afnemers die mogelijk in zwaar weer zitten. De borgstelling van de overheid helpt hierbij. Hij wijst erop dat handelaren ook aan de achterkant steun nodig hebben zodat ze bloemen en planten kunnen blijven kopen. „Ik ben er naar mijn klanten toe mee geholpen. Maar word ik ook aan de achterkant geholpen? Nee. Als zowel de veiling als wij van de regeling gebruik maken dan is de cirkel rond. De regeling moet twee kanten op werken.”

Royal FloraHolland gaf al eerder aan dat de veiling geen kredieten kan verlenen. „We zijn geen financiële instelling. Exporteurs moeten naar hun eigen bank voor dit grote probleem. Wij hebben daar niet de financiële middelen voor”, aldus Steven van Schilfgaarde, directeur FloraHolland. Daar lees je hier meer over.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties