‘Het coronavirus slaat hier ook hard toe’

Meerdere mensen toonden interesse in ons bedrijf. Een Canadees kwam langs. Hij verkocht een transportbedrijf en wil een agrarisch bedrijf  terugkopen. Er kwam een Chinese investeerder die familie uit China wil laten overkomen. Er kwam een potentiële marihuanakweker en er kwam een Chinese investeerder die zijn kwekerij wil uitbreiden.

Een Canadese kwekerszoon toonde ook interesse.  En een jong stel uit de buurt dat terug in de agrarische sector wilde had belangstelling. Maar we kregen nog geen officieel bod. Het wachten is nu echt begonnen. De juiste koper kan alsnog voorbij komen, of we kunnen plan B verder uitwerken.

Ondertussen slaat het coronavirus ook hier hard toe. Wat gemelde besmettingen betreft lopen we ongeveer een week achter op Nederland. Evenals in Nederland zijn scholen hier gesloten. Restaurants blijven open vooral voor afhaal, want klanten komen er niet veel binnen eten. Sinds dit weekend voelen we de terugloop van de handel. Er is een gebrek aan containers voor het transport van importgoederen. Canada Blooms is afgelast, bestellingen worden afbesteld, de groothandel wordt terughoudend. Ze bestellen nog, maar voor hoe lang nog?

Kerken worden met Pasen niet versierd met bloemen. Supermarkten blijven open, maar schappen zijn ook hier leeg. De snelle opstapeling van maatregelen maakt effectief reageren onmogelijk. Het is een niet te stoppen domino-effect. Mensen voelen angst voor het verlies van banen. De overheid kondigde maatregelen aan. De economische gevolgen van de gezondheidsmaatregelen waren in eerste instantie van ondergeschikt belang. Nu is er geen weg meer terug. De continuïteit van de economie is stop gezet.

Het is niet de eerste crisis die we meemaken. Er waren financiële crises in 1987 en 2008 en een exportcrisis in 1994. Aan elke crisis komt een eind. We moeten nu zoeken naar kansen om de schade te beperken en er sterker uit komen. Naast plan A en B komt er nu plan C: consolideren, inschatten wat we het beste kunnen doen, het herstel afwachten, het hoofd koel houden. We gaan deze nieuwe uitdaging tegemoet. Ik wens iedereen veel succes.

Angelle van Kleef,

Potplantenkweker in Ontario, Canada

Lees hier meer blogs van Angelle

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties