Glastuinders kampen met productieverlies vanwege CO2-tekort door brand Pernis

Door de recente brand bij de olieraffinaderij van Shell in Pernis krijgt de glastuinbouw nu slechts een derde van de benodigde externe CO2 aangeleverd. „Sommige tuinders klagen daardoor al over een productieverlies van 20%. Bij anderen zijn er flinke extra kosten omdat ze nu aardgas moeten stoken om toch voldoende CO2 te hebben”, aldus voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland.

De glastuinbouwvoorman roept de politiek op in het nieuwe regeerakkoord vast te leggen dat er een duurzame en stabiele CO2-voorziening voor de glastuinbouw moet komen. Momenteel is de sector voor de aanvoer van CO2 afhankelijk van slechts twee bronnen (Shell en Alco). Volgens LTO Glaskracht zou er al rond 2020 een derde bron op het Ocap-netwerk kunnen worden aangesloten. Daarbij gaat het om de afvalenergiecentrale Amsterdam.

Om de onrendabele top van dat plan te kunnen financieren is volgens Van Ruiten echter een financiële bijdrage van de overheid nodig. Hij wijst erop dat behalve de afvalenergiecentrale Amsterdam, ook andere afvalenergiecentrales een bijdrage kunnen leveren. Het signaal daarvoor werd onlangs afgegeven door de Vereniging van Afvalbedrijven die voorstander is van dergelijke plannen. Daardoor zou volgens Van Ruiten ook voor de lange termijn voldoende CO2 voor de tuinbouw beschikbaar komen.

Opslag onder de Noordzee
Ook de tijdelijke opslag (buffering) van CO2  kan volgens hem relatief snel worden gerealiseerd. Om kosten te besparen zou dat volgens LTO Glaskracht het beste gecombineerd kunnen worden met de plannen van de overheid om onder de Noordzee CO2 op te slaan.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties