Noodhuisvesting van 1.000 arbeidsmigranten in Westland

Het Westlandse college van burgemeester en wethouders heeft 21 mei besloten dat tuinders onder voorwaarden tijdelijke huisvesting mogen realiseren op glastuinbouwgrond. Wethouder Karin Zwinkels meldt op WOS.nl dat ze verwacht dat rond of net na de zomer in Westland 1.000 bedden beschikbaar komen voor arbeidsmigranten.

Met het noodplan gaat Westland in op het verzoek van Glastuinbouw Westland en ondernemersorganisatie VNO-NCW voor noodhuisvesting op korte termijn, omdat het tekort aan bedden voor arbeidsmigranten in de gemeente inmiddels heel hoog is opgelopen. Hierbij wordt onder meer gedacht aan het plaatsen van zogeheten portocabins.

Op glastuinbouwgrond

Afgesproken is dat Glastuinbouw Westland met een lijst van mogelijke locaties komt. Die moeten zich bevinden op glastuinbouwgebied, want gemeentelijke grond komt niet in aanmerking. Bovendien moet de relatie tussen huurder en verhuurder zodanig worden vormgegeven dat er geen afhankelijkheidsrelatie kan ontstaan. Ook moet er dag en nacht toezicht en beheer zijn en geen en verkeerstechnisch bezwaren zijn.

Het college is van plan om op 9 juli, maar uiterlijk 16 juli, een besluit te nemen over aanvragen voor ontheffing op het bestemmingsplan voor een periode van maximaal 3 jaar. Die aanvragen kunnen tot en met 31 mei worden ingediend.

Los van structurele oplossing

Deze noodoplossing staat los van de plannen van de gemeente Westland voor structurele huisvesting van circa 2.000 arbeidsmigranten. Op het oog heeft ze locaties aan de Lange Broekweg in Naaldwijk, Elsenbosch tegenover de meubelboulevard van Naaldwijk en de Arckelweg tegenover sportvereniging Verburch. Die locaties zijn nog steeds in ontwikkeling.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties