Vakblad voor de Bloemisterij Energie Verbeterde Agritron maakt fossielvrij stomen mogelijk

Verbeterde Agritron maakt fossielvrij stomen mogelijk

0
Foto: Joef Sleegers

Na een te vroege start is de Agritron weer terug in de startblokken. In de afgelopen jaren is de techniek van het magnetronstomen verbeterd, en enkele grote problemen zijn opgelost. Recente testen laten een positief beeld zien, zegt bodem-onderzoeker André van der Wurff. Als de glastuinbouw zonder aardgas verder wil, wordt magnetronstomen mogelijk weer interessant.

Niet alle uitvindingen zijn meteen een succes. De eerste experimenten met leds zijn al van de jaren ’70, maar de lamp heeft nog bijna een halve eeuw moeten wachten op zijn doorbraak. De Agritron van Koppert Machines heeft ook al een hele geschiedenis achter zich. In 2006 werd de magnetron-stoommachine op de HortiFair gepresenteerd, tegelijk met de Cultivit die met hete lucht stoomt. De ontwikkeling van de Cultivit is gestopt voor hij praktijkrijp was, maar aan de Agritron is gestaag verder gewerkt.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
Joef Sleegers
Joef Sleegers werkt sinds 2006 bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.

Reageer op dit artikel

avatar