Home Vakblad voor de Bloemisterij Energie Verbeterde Agritron maakt fossielvrij stomen mogelijk

Verbeterde Agritron maakt fossielvrij stomen mogelijk

0
Verbeterde Agritron maakt fossielvrij stomen mogelijk
Foto: Joef Sleegers

Na een te vroege start is de Agritron weer terug in de startblokken. In de afgelopen jaren is de techniek van het magnetronstomen verbeterd, en enkele grote problemen zijn opgelost. Recente testen laten een positief beeld zien, zegt bodem-onderzoeker André van der Wurff. Als de glastuinbouw zonder aardgas verder wil, wordt magnetronstomen mogelijk weer interessant.

Niet alle uitvindingen zijn meteen een succes. De eerste experimenten met leds zijn al van de jaren ’70, maar de lamp heeft nog bijna een halve eeuw moeten wachten op zijn doorbraak. De Agritron van Koppert Machines heeft ook al een hele geschiedenis achter zich. In 2006 werd de magnetron-stoommachine op de HortiFair gepresenteerd, tegelijk met de Cultivit die met hete lucht stoomt. De ontwikkeling van de Cultivit is gestopt voor hij praktijkrijp was, maar aan de Agritron is gestaag verder gewerkt.

Vorig artikel German nurseries: ’Import without Xylella control is irresponsible’
Volgend artikel Nederlandse tuincentra winnen marktaandeel
Joef Sleegers
Joef Sleegers is in 2006 in dienst gekomen bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Affiniteit met de tuinbouw kreeg hij door vakantiewerk in de glastuinbouw in de omgeving van Venlo. Met gymnasium B en een studie biologie op zak is hij een echte beta. Na zijn opleiding ging hij aan de slag bij Oogst, waar hij het vak van journalist in de praktijk leerde. Zijn hobby fotografie kan hij prima combineren met het schrijfwerk. Joef hecht veel waarde aan natuur en milieu. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties