Het verhaal van de zwarte tulp in De Zwarte Tulp

    Museum De Zwarte Tulp in Lisse opent op 3 oktober een nieuwe tentoonstelling over de zwarte tulp. De expositie in het Prentenkabinet laat 19e eeuwse prenten uit de Collectie Nieuwenhuis zien van bijna zwarte bloemen en afbeeldingen van bijna zwarte tulpen uit de museumcollectie.

    Net als kleding en interieur zijn ook bloemen onderhevig aan mode. In de 19e eeuw hielden mensen veel van donkere kleuren in hun interieur, kleding en tuinen. En dus probeerden kwekers bloemen met zwarte tekening of met zo zwart mogelijke bloemen te telen. Ook bloembollenveredelaars probeerden de meest donkere bolgewassen te kweken. Geïnspireerd door de voorliefde voor zwarte bloemen van zijn tijdgenoten schreef de Franse schrijver Alexandre Dumas in 1850 zijn roman La Tulipe Noire. Hij maakte er een historische roman van en situeerde het verhaal van de zoektocht naar een zwarte tulp in Nederland in de 17e eeuw. Het verhaal van La Tulipe Noire werd alom voor waar aangenomen. Maar: zwarte tulpen bestonden niet in de 17e eeuw, laat staan dat men in staat was zwarte tulpen te kweken.

    Zes papegaaitulpen met links in het midden de Black Parrot. Een gouache door Jac. Groot, ca. 1940, een ontwerp voor reclame van de firma A.J. Engelen in Hillegom. Geschenk van de familie Groot, 2020.

    Dieppaarse tulp

    Pas in 1891 bracht de Haarlemse kweker E.H. Krelage de eerste ‘zwarte’ tulp op de markt: La Tulipe Noire, genoemd naar de roman van Alexandre Dumas. De tulp was eigenlijk niet zwart maar dieppaars. Sindsdien zijn kwekers nog steeds op zoek naar een zwarte tulp en zijn er  een paar op de markt; Black Parrot en Queen of Night zijn het meest populair.

    De tentoonstelling Het verhaal van de zwarte tulp is te bezoeken tot en met 31 januari.

    Bron en foto’s: Museum De Zwarte Tulp en Shutterstock

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties