Hittegolf zet aanpak van hittestress bovenaan de agenda

    De uitzonderlijke hittegolf van deze maand, met acht aaneengesloten tropische dagen, heeft de noodzaak om hittestress aan te pakken bovenaan de agenda gezet. Diverse initiatieven passeren de revue. Zo wil gemeente Arnhem minder asfalt en meer koelteplekken in de stad.

    Wethouder Cathelijne Bouwkamp: „Om Arnhem klimaatbestendig te krijgen, moeten we samen in de versnelling. Daarom ligt er nu een voorstel waarin we nog meer dan in het verleden samen met Arnhemmers en partijen als woningcorporaties, waterschappen, onderwijsinstellingen en het Platform Arnhem Klimaatbestendig, extra stappen willen maken. De kracht van de nieuwe strategie zit in de samenwerking.”

    Om extreme temperaturen het hoofd te bieden worden netwerken van schaduwroutes en koelteplekken gemaakt. Dat gaat gebeuren in de binnenstad, maar ook bij andere ontmoetingsplekken zoals bij winkelcentra. Voor de binnenstad wordt voortgeborduurd op het succesvolle project waarbij de afgelopen jaren op meer dan 300 plekken groen is toegevoegd. Vooral het toevoegen van bomen en schaduw heeft daarbij prioriteit.

    Bekijk hier een filmpje over de plannen van de gemeente Arnhem. Lees het hele artikel over de gemeente Arnhem in Tuin en Landschap 16/17 of in ons digitale magazine (met inlog).

    Stichting Steenbreek

    Gemeenten die bij Stichting Steenbreek zijn aangesloten – 140 zijn het er inmiddels – kunnen via een kaartviewer van Cobra Groeninzicht inzichtelijk maken waar in hun gemeente de meeste versteende tuinen zich bevinden. Hierdoor kan gericht actie worden ondernomen om samen met burgers de buurt te vergroenen.

    In één oogopslag is te zien hoe groen of versteend de tuinen op een bepaalde locatie in een gemeente zijn. Directeur Joost Verhagen van Cobra: „Gemeenten die aangesloten zijn bij Steenbreek hebben toegang tot deze kaart. Zij zien hiermee letterlijk hoe het is gesteld met de verharding in de tuinen.”

    Hoe gemeenten omgaan met de aangeleverde data, is aan hen zelf, stelt directeur Roel van Dijk van Stichting Steenbreek in het AD: „Wat ons betreft is bewustwording, verleiding en aansporing de manier om de leefomgeving te vergroenen. In het buitenland zijn er wel voorbeelden dat de data ook gebruikt wordt voor bijvoorbeeld een tegeltaks, maar daar zijn wij niet voor. Ik heb ook het gevoel dat de boodschap steeds beter valt en dat mensen zelf gaan inzien dat het ook comfort biedt.”

     

    Hoe groen is uw gemeente?

    Aan de hand van de data van Cobra Groeninzicht heeft 1Limburg.nl een zoekfunctie op haar site gezet. Hiermee kan per gemeente worden bekeken wat het aandeel groen is en hoeveel bomen per inwoner een gemeente telt.

    Indien een gemeente nog meer informatie wil hebben over hoe het is gesteld met de verstening per tuin, kan men contact opnemen met Cobra Groeninzicht. Verhagen: „Voor de gemeente Nijmegen hebben we dit in kaart gebracht om daarmee te laten zien hoe gedetailleerd deze kaarten zijn. Zo zie je bijvoorbeeld in de O. C. Huismanstraat dat meerdere tuinen voor 95 procent versteend zijn.” Dit is onderbouwde informatie.

    Judith van Hees, specialist geografische informatiesystemen en stedenbouwkundige bij Cobra Groeninzicht, die deze kaarten heeft ontwikkeld, licht dit nader toe: „We brengen de tuinen in beeld door de percelen met een woonfunctie te selecteren waaruit we vervolgens alle bebouwing knippen. Op deze manier houden we de voor- en achtertuinen over. Om de verstening te berekenen maken we gebruik van satellietbeelden en stereoluchtfoto’s. Aan de hand van de infraroodwaarde bepalen we voor iedere pixel in de tuin of het vegetatie is of niet. We kunnen met deze beelden tot 25 centimeter nauwkeurig berekenen of er groen aanwezig is.”

    Via het intranet van Steenbreek kunnen aangesloten leden bij de stichting deze kaart bekijken. Wie geen inlogcode heeft kan deze opvragen via het secretariaat: info@steenbreek.nl.

    Top Vijf versteende gemeenten

    Eerder werd een top vijf van gemeenten gepubliceerd waar de verstening het grootst is. Op nummer 1 staat gemeente Zwartewaterland, in de buurt van Zwolle. Hier is ruim 85% van de tuinen versteend. De top vijf bestaat verder uit Urk, Raalte, Hattem, Elburg en Steenwijkerland. Gemiddeld bestaan Nederlandse tuinen voor ruim een derde aan tegels.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties