Hoe bestrijd je insecten in de tuin?

    Een op de vijf Nederlanders grijpt naar chemische middelen om klein ongedierte te bestrijden, zo blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. De milieuorganisatie geeft een aantal tips hoe je insecten op een andere manier kunt aanpakken.

    1. Houd vliegdiertjes buiten de deur

    Plaats horren en vliegengordijnen om wespen, muggen en vliegen buiten de deur te houden. Dicht ook kieren en naden zodat ongedierte niet toch je huis binnendringt.

    2. Geef zoetekauwen niets te snacken

    Wespen zijn dol op vlees bij de barbecue, ijsjes en frisdrank. Voor mieren zijn een paar koekkruimels of een kleverig jampotje al een feestmaal. Voedselresten trekken ook fruitvliegjes aan.

    3. Bied ze geen broedplaats

    Muggen broeden in stilstaand water. Dek je regenton af, leeg je verstopte dakgoot en ruim plasjes water rond je huis op. Denk ook aan afvoerputjes en bloembakken. Heb je een vijver in je tuin? Zet er planten in die natuurlijke vijanden van muggen aantrekken zoals kikkers, libellen, vissen en salamanders.

    4. Zet afval niet in het zonnetje

    Last van fruitvliegjes, maden of schimmel in je afvalbak? Ververs regelmatig de vuilniszak en houd de bak goed schoon en droog. Vooral gft-containers kunnen een ware broedplaats van fruitvliegjes en maden zijn. Zet deze zo vaak als het kan aan de straat en plaats hem bij voorkeur niet vlakbij je huis of in de volle zon.

    5. Zoete inval voor wespen

    Maak een wespenval van een halve, in elkaar geschoven PET-fles met daarin een paar centimeter limonadesiroop. De wespen kunnen de val wel binnenvliegen, maar komen er moeilijk uit. Hang de wespenval op een afstandje van het terras.

    6. Elk beestje heeft nut

    Realiseer je dat elk beestje nut heeft. Zo ruimen mieren afval op in je tuin en eten wespen ook muggen en vliegen. Een nest met 5.000 werksters kan tot wel 100.000 vliegen, muggen en andere beesten per dag uit de omgeving wegvangen.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties