Hoe bewijs ik dat mijn WKK aan de NOx-emissienormen voldoet?

Wie als glastuinder vóór 1 april 2010 een WKK in bedrijf heeft genomen, moet sinds 1 januari 2017 voldoen aan de emissienormen voor kooldioxide (NOx). Glastuinbouwbedrijven die externe CO2 gebruiken (van Ocap of vloeibare CO2) hebben uitstel tot 2019. Hoe kun je aantonen dat je aan de NOx-emissienormen voldoet? Lees hier het antwoord op deze en vijf andere vragen over NOx-emissie.

Voor wie gelden de NOx-emissienormen?
Sinds 1 januari 2017 gelden voor alle WKK’s strengere emissie-eisen. Voor WKK’s met een vermogen van minder dan 2,5 MWth geldt een NOx-emissienorm van 115 mg/m3. Voor grotere WKK’s gaat het om een emissienorm van 35 mg/m3.

Wat kunnen de gevolgen zijn van de NOx-emissienormen voor tuinders met een WKK?
Meestal kun je met een WKK met een vermogen kleiner dan 2,5 MWth zonder aanvullende emissiebeperkende maatregelen aan de norm voldoen. Nageschakelde technieken zijn dan niet nodig, maar wel motormanagement. Bij grotere WKK’s zijn wél maatregelen nodig. Daarbij gaat het om een SCR-rookgasreiniger die ureum in de rookgassen inspuit en deze omzet naar stikstof (N2). Daarnaast kan het noodzakelijk zijn de bedrijfsvoering aan te passen, emissiemetingen te installeren of een registratie op te zetten (bedrijfsurenregistratie van de WKK en een CO2- en ureumboekhouding).

In welke gevallen kun je uitstel krijgen van de NOx-emissienormen?
Voor glastuinbouwbedrijven kunnen de emissie-eisen worden opgeschort tot 1 januari 2019. In dat geval is het noodzakelijk een CO2-boekhouding op te zetten om aan te tonen dat je voldoende CO2 inkoopt voor de bemesting.

Hoe kun je aantonen aan de NOx-emissienormen te voldoen?
Dat kan door een directe meting van de NOx-emissie te laten uitvoeren. Dat vormt direct een bewijs dat aan de emissie-eisen is voldaan. Een directe NOx-meting is echter een dure aangelegenheid. Als alternatief is daarom toegestaan een boekhouding bij te houden van het ureumverbruik van de WKK. Op de website van milieudienst DCMR vind je een praktische checklist die je snel laat zien welke stappen je moet zetten om te kunnen aantonen dat je aan de NOx-emissienormen voldoet. Dit protocol is een uitwerking van afspraken tussen LTO Glaskracht Nederland en de milieudiensten. Als hulpmiddel voor een ureumboekhouding is een spreadsheet opgesteld door Energy Matters, die je eveneens terugvindt op de site van DCMR.

Ik heb een kleine WKK. Hoe kan ik bewijzen aan de NOx-emissienorm te voldoen?
WKK’s kleiner dan 2,5 MWth en biogas-WKK’s kunnen meestal voldoen aan de nieuwe emissie-eis voldoen door aanpassing van het motormanagementsysteem. Via periodieke metingen moet je aantonen dat je aan de eis voldoet.

Waar moet je bij een grote WKK op letten?
Bij WKK’s vanaf 2,5 MWth die niet op biogas lopen, moet een nageschakelde techniek worden geïnstalleerd om aan de emissie-eis te kunnen voldoen. De driewegkatalysator SCR moet continu in bedrijf zijn, wat je kunt aantonen door de NOx-emissie continu te meten. Een ureumboekhouding is als alternatief toegestaan. Bij grote WKK’s kun je ook overwegen het vermogen te beperken tot onder de 2,5 MWth.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties