Hoe ’CAD-tuinders’ aan hun waterzuiveringsplicht voldoen

In het westelijk deel van het Westland, in en rond Monster en ’s-Gravenzande, is sinds het begin van de jaren tachtig in verschillende glastuinbouwgebieden het zogeheten Centrale Afvoersysteem Drainagewater (CAD) aangelegd. Tuinders die er gebruik van maken, zijn aangesloten bij elf CAD-verenigingen. Veertig van die telers hebben onlangs een manier bedacht waarmee ze gezamenlijk kunnen voldoen aan de waterzuiveringsplicht die vanaf 1 januari 2018 van kracht wordt.

Deze tuinders hebben een coöperatie opgericht die vorm gaat geven aan het waterzuiveringscollectief De Vlot. De coöperatie gaat in de loop van dit jaar aan de bestaande CAD-systemen voor de tuinbouwgebieden Raaphorst-Tiend, Lange Stucken en Waalblok een extra zuivering toevoegen. Uiterlijk in december moet de installatie operationeel zijn, zodat daarmee de waterzuivering voor ruim 160 ha glastuinbouw voldoet aan de zuiveringsplicht die per 1 januari 2018 ingaat.

De nieuwe zuivering van de ’CAD-telers’ haalt niet alleen gewasbeschermingsmiddelen, maar ook nutriënten uit het water, waardoor dat schoon genoeg is om als gietwater te worden hergebruikt. Mogelijk dat op korte termijn ook glastuinbouwgebied De Poel wordt aangesloten.

De nieuwe waterzuivering kost ruim € 1,2 miljoen. Hoewel de gemeente Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland financieel en via menskracht aan het project bijdragen, betalen de tuinders zelf het grootste deel van de kosten. Stichting Verbetering Oppervlaktewater Westland (SVOW), de organisatie waarin de elf CAD-verenigingen zich hebben verenigd, sluit daarvoor namens de tuinders een lening af, waarvoor de gemeente garant staat.