Hoe doe je dat als je gedwongen thuis werkt?

Ik klap de hoes open en raak het icoontje van Zoom aan. Voorzichtig zet ik de tablet dwars op de tafel voor me. Vóór de tablet staat het toetsenbord van de pc. Het beeldscherm van de pc weer achter de tablet. Als de verbinding tot stand komt zie ik mezelf. Zit m’n haar goed?

Ik hoorde gisteren Ben Tiggelaar op de radio. Ben is coach, gedragswetenschapper, boekenschrijver en begenadigd spreker. Een bezig baasje dus. En nu ook nog op de radio. Want we zijn massaal aan het thuiswerken en dan komt automatisch de vraag op tafel hoe je dat het beste doet. Een beetje kantoormens heeft doorgaans een heel parcours af te leggen alvorens hij op z’n werk arriveert, dus hoe doe je dat als je gedwongen thuis moet werken?

Ik ben ook een thuiswerker. Al heel wat jaren. Elke dag binnen een tiental seconden aanwezig op m’n werkplek. Dus mij hadden ze ook best kunnen vragen natuurlijk. Of ik me aankleed ’s morgens als thuiswerker? Ja, natuurlijk! Wat denk je wel! Eerst m’n sokken, overhemd, broek en schoenen. Werkschoenen dan. En of ik ook m’n brood smeer voor de rest van de dag? Ja! Tenminste, voor de koffie om half 10. Om half een schuif ik gewoon aan tafel.

Volgens Ben is dat ook het beste. Niet in je pyjama achter de pc gaan zitten. Maak een schema voor jezelf. Zoveel uur aan de slag, dan een kwartiertje pauze. Stel doelen voor jezelf. Maak meetbaar wat je doet. En kijk ook een beetje uit waar je gaat zitten. Niet in de slaapkamer bijvoorbeeld. Krijg je opeens van je collega’s te horen: ‘Zo, is dat jouw vrouw die zich daar aan staat te kleden?’

Voor mij is dat allemaal gesneden koek. Ik weet als ik aan een bed bloemen begin hoe laat ik aan het eind moet zijn. En bakkiestijd is altijd duidelijk. Tenzij er nog even een paar emmers moeten worden gesneden om een kar bloemen vol te maken. Dan wordt het vijf minuten later. En mijn vrouw weet dat ze me niet teveel moet storen. Dat gaat ten koste van de productiviteit.

Maar nu zit ik op kantoor. Het is avond. Een vergadering van het dagelijks bestuur van de kerk. Oortjes in, beeldverbinding, agenda voor ons. Twee uur lang over en weer praten met een af en toe hakkelende verbinding. Pffff… Als het klaar is ben ik doodop. Geef mij m’n eigen thuiswerk maar…

Kees van Egmond,

Kees blogt dagelijks over de gevolgen van de coronacrisis.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties