Hoe je veel gewasbeschermingsmiddelen vaker kunt inzetten

Door gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen beter te voorzien van advies op maat inzake veiligheid en milieu verwacht Nefyto dat gebruik transparanter en toegankelijker wordt. Met nieuwe digitale technologie moet het mogelijk zijn. De brancheorganisatie van de Nederlandse gewasbeschermingsmiddelenindustrie gaat dit idee, genaamd E-Stewardship, bespreken met alle stakeholders.

Het ’klassieke’ toelatingssysteem generaliseert de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en de omstandigheden waaronder die toepassing plaatsvindt. Hierbij is de risicobeoordeling gebaseerd op het slechts denkbare scenario. Daardoor voldoen veel toepassingen niet aan de steeds strenger wordende eisen, bijvoorbeeld als het gaat om risico’s voor het oppervlaktewater.

„Er zijn echter veel specifieke situaties waarin het middel veilig is toe te passen op een perceel, mits in een bepaalde dosering in combinatie met de juiste toedieningstechniek. Met digitaal advies afgestemd op de omstandigheden weet de teler per situatie welke middelen hij veilig kan toepassen en hoe. Dit is een pragmatische manier om toelatingen beschikbaar te houden voor de markt’, licht dagelijks bestuurslid Damien Viollet van Nefyto toe. De brancheorganisatie noemt dit E-Stewardship.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties