Hollandse ranonkel sterkere aanvulling voorjaarsaanbod

In het grote aanbod van voorjaarsbloemen nemen ranonkels een relatief
bescheiden en tegelijk belangrijke plaats in. Dat geldt ook voor de Hollandse, waarmee telers steeds meer mikken op een voorjaarspiek.

De vraag is goed, zowel naar Franse en Italiaanse als naar Hollandse, nu de aanvoer echt op gang komt”, stelt inkoper Bram Kabelaar van Hamifleurs vast over de markt voor ranonkels. Vincent Bartels van Van Dijk Bloemen: „Israëlische zijn ook in redelijke aantallen op de markt, dat geeft spanning.”

Gerekend vanaf augustus tot en met februari ligt de totale ranonkelaanvoer bij FloraHolland met 13,4 miljoen stelen 34% achter op vorig seizoen, dat doorliep tot en met mei/juni. Het Nederlandse aanbod ligt nog meer achter. Dat komt doordat telers steeds meer pieken op het voorjaar, als aanvulling op ranonkels uit Italië en Frankrijk.

Vorig seizoen kromp het Nederlandse aanbod bij FloraHolland met 10% tot 13,1 miljoen stelen. Daarvoor werd gemiddeld 27 cent per steel betaald, 4 cent minder dan het topseizoen 2016/2017. „Twee hittegolven in april waren funest voor de prijsvorming”, herinnert Leen van Velden van Maatschap Velden-Seuneke zich.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties