Holstein Flowers investeert in 1 hectare Led boven gerbera

  Gerberakwekerij Holstein Flowers test op 1 ha in een hybride-opstelling drie recepten van Philips GreenPower LED toplighting. De eerste grote test met LED in gerbera gebeurt in een aparte afdeling op de locatie Futura van de kwekerij uit De Lier.

  Op de afdeling van 1 hectare hangt sinds week 44 een hybride-opstelling van SON-T  (110 μmol) en drie verschillende lichtrecepten van de Philips GreenPower LED toplighting (elk 90 μmol). „Er zijn twee gerberatelers die op een beperkte oppervlakte een hybridebelichting hebben. Wij gaan op een behoorlijk grote oppervlakte testen omdat de klimaatafdelingen op onze kwekerij nu eenmaal 1 ha zijn. Voordeel is dan dat je tijdens de belichtingsproef geen concessies hoeft te doen aan het klimaat en andere teeltzaken ”, aldus Hans van Holstein die bij Holstein Flowers, een familiebedrijf met 11 ha gerbera, verantwoordelijk is voor teelt en innovatie.

  Testafdeling van 1 hectare

  De testafdeling is gevestigd op locatie Holstein Flowers Futura. Dit bedrijf is gebouwd in 2012 en bestaat uit vier afdelingen van 1 hectare. In 2016 is het groelichtniveau verzwaard van 112 naar 200 μmol, afkomstig van SON-T lampen. De kwekerij ziet mogelijkheden om de productie en teelt te verbeteren, maar nog meer groeilicht via SON-T zou teveel warmteproductie veroorzaken. In de proef hanteert Holstein op het hele bedrijf dezelfde sturing op daglengte. „Mogelijk kunnen we met de LED’s wel iets makkelijker belichten in maart. De lampwarmte van SON-T is dan soms een ”

  Signify, sinds medio 2018 de nieuwe bedrijfsnaam van Philips Lighting, heeft een recept LEDlicht geadviseerd voor gerbera en in overleg met Holstein Flowers zijn daar nog twee lichtrecepten aan toegevoegd. „Collega’s uit andere teelten adviseerden ons om LEDlicht heel zorgvuldig op het eigen bedrijf te testen. Het is een hele investering en licht van LED is toch anders dan van SON-T, niet alleen op gebied van warmte-afgifte. We kozen voor Signify omdat zij marktleider zijn op het gebied van LED-belichting in de tuinbouw. En ze zijn ervaren in het het ontwikkelen van lichtrecepten voor specifieke gewassen”, aldus Hans van Holstein.

  Twintig cultivars testen in vier testvakken

  Samen met medewerkers van Signify, adviesbedrijf FloriConsult, gespecialiseerd in gerbera, en WUR-onderzoeker Arie de Gelder gaat Van Holstein het proefproject aan. De metingen worden verricht aan twintig verschillende cultivars. Die cultivars staan onder de drie verschillende Hybride-opstellingen LED/SON-T en in een  afdeling waar alleen 200 μmol groeilicht van SON-T afkomstig is. „Van een cultivar staan er twintig planten per meetvak. Al met al gaat het heel veel meetgegevens opleveren, maar dat willen we ook. We steken onze nek uit met deze investering omdat we verwachten dat door de aanvulling van LEDlicht meer controle mogelijk is op het kasklimaat en de gewasgroei. Hierdoor kan zowel hoge kwaliteit als een hogere productie mogelijk worden. Bovendien leren we hoe LED-belichting de teelt van gerbera’s efficiënter en duurzamer kan maken.”

  Hans van Holstein in de testafdeling met 90 μmol LED en 110 μmol SON-T

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties