Hoopvol signaal van Europese Commissie omtrent octrooien.

Volgens Europees Commissaris Elżbieta Bieńkowska kunnen octrooien op planten nietig verklaard worden door de nationale rechter of het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Bieńkowska reageert op vragen die europarlementariër Jan Huitema (VVD) had gesteld aan de Europese Commissie over het verlenen van octrooien op producten die ontstaan uit klassieke veredeling, zoals kruisingen. Mag dat niet, zoals het Technical Board of Appeal van het Europees Octrooi Bureau (EOB) eind 2018 oordeelde, of mag het wel; de zienswijze van de Europese Commissie en het Europees Parlement op dit punt.

Nietig verklaren

Volgens Europees Commissaris Elżbieta Bieńkowska kunnen octrooien op planten nietig verklaard worden door de nationale rechter of het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Dat is volgens Plantum een goed en hoopvol signaal. Het EOB houdt bij haar besluitvorming namelijk sterk rekening met de EU. Het EOB heeft 38 leden en daarvan komen er 28 uit de Europese Unie. Het Europees Octrooi Bureau (EOB) beslist  welke wetgeving omtrent octrooien van kracht is.

Het EOB onderzoekt met de Europese Commissie, de lidstaten en  belanghebbenden welke maatregelen kunnen worden genomen rond octrooien op planten. Nederland heeft via minister Carola Schouten al bij het EOB en bij landbouwministers in Europa duidelijk gemaakt dat producten van klassieke veredeling niet mogen worden geoctrooieerd.

De Europese landbouwministers praten maandag 18 maart over het octrooi op planten.

Discussie sinds 2012

De discussie over patenten op natuurlijke eigenschappen begon in 2012, en is versterkt in 2015 toen de Kamer van beroep van het Europees Octrooibureau bepaalde dat producten die via kruising of andere veredelingstechnieken zijn verkregen voor octrooi in aanmerking komen. Dit doorkruist het aloude kwekersrecht, waarbij kwekers en veredelaars elkaars vindingen verder door kunnen ontwikkelen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties