Calon: ’Horrorscenario dreigt bij harde brexit’

„Er dreigt een horrorscenario bij een harde brexit”, stelt voorzitter Marc Calon van LTO Nederland. Een harde brexit kan volgens hem grote gevolgen hebben voor de agrarische sector. Vooral de groente-, fruit- en sierteeltsector zullen te leiden hebben. Calon reageert daarmee op premier Mark Rutte die gisteren waarschuwde voor de gevolgen van een harde brexit voor boeren en tuinders.

„Minder omzet, meer controles, langere wachttijden. Er dreigt een horrorscenario”, zegt Calon. „We zijn als land- en tuinbouw voor een kleine tien procent van onze totale export afhankelijk van het Verenigd Koninkrijk (VK). We hebben het over een exportwaarde van €8,4 miljard in 2016. Daar hangen tienduizenden banen aan, bij verwerkers, handelaren, transporteurs en bij onze eigen leden.”

De LTO-voorzitter vindt dat voorkomen moet worden dat het uittreden van het VK een harde brexit wordt. „Wij willen een zachte brexit. Dan is de kans het grootst dat huidige handelsrelaties en contracten doorlopen.” Ook als de EU en het VK in een aanpak terechtkomen die lijkt op de wereldhandelsovereenkomst WTO, is dat volgens Calon niet ideaal. „Dan krijgen we met veel meer controles te maken, importheffingen en belemmeringen bij de grens. Ook dat is geen aantrekkelijk scenario.”

Nederland exporteert vooral glasgroente, sierteelt en fruit naar het VK. De totale bruto export bedraagt circa €90 miljard.

Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties