Dit jaar is National Day nog meer bijzonder dan anders

Op 1 oktober is het National Day. Het is de dag dat China een republiek werd. De dag gaat niet alleen over onafhankelijkheid, het is ook een dag om stil te staan bij de historische gebeurtenissen die leidden tot deze onafhankelijkheid. Een dag ook om stil te staan bij de betekenis van de nationale symbolen, de vlag en het volkslied. Het is de op een na belangrijkste nationale feestdag in China, na Springfestival, Chinees nieuwjaar.

Dit jaar is National Day nog meer bijzonderd dan anders. Het is namelijk de 70ste verjaardag van de republiek China. PRC, People’s Republic of China. Het is dus 70 jaar geleden dat de republiek China is opgericht op 1 oktober 1949. Eigenlijk is het niet de officiële oprichtingdag van PRC; de officiële Chinese Onafhankelijkheidsdag was 21 september. Op 1 oktober was de grote ceremonie op het Plein van de Hemelse Vrede ter gelegenheid van de formatie van de centrale regering van het nieuwe land. Op 2 oktober van hetzelfde jaar werd een resolutie aangenomen om 1 oktober vast te stellen als National Day. Vanaf 1950 is elke eerste oktober groots gevierd in China.

Deze nationale vakantie duurt een week. Daarvan zijn drie officiële vrije dagen, die overige vier dagen worden eraan vastgeplakt; twee dagen weekend en de andere twee dagen worden later (of eerder) ingehaald in het weekend ervoor of erna. Deze week wordt ook wel de gouden week genoemd. Dit komt doordat het in de herfst valt, wanneer de temperatuur niet meer zo hoog is, maar het ook nog niet te koud is en met ook nog eens veel zon en geen regen meer.

Ideaal weer om te reizen dus. En dat doen de Chinezen dan ook volop. In deze week is het dus het beste om zelf niet te veel te reizen. En als het niet anders kan, dan kun je het beste reizen in het midden van die week. De eerste en laatste dagen zijn namelijk echt niet te doen als iedereen op pad gaat of terugkeert naar huis.

De term gouden week is geïntroduceerd in het jaar 2000, vanwege China’s sterke economische groei en ontwikkeling. Een beetje zoals onze gouden eeuw. Al kun je je afvragen of het in China ook 100 jaar zal aanhouden, of misschien houdt het juist wel langer aan.

Cok Harteveld,

General manager Van den Berg Roses, China

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties