‘Huidige inningssysteem BBH-gelden onhoudbaar’

De meerderheid van de ledenraad  is van mening dat er een beter systeem moet komen voor kwekers en kopers voor heffing voor Bloemenbureau Holland (BBH). De huidige situatie is onhoudbaar door free rider gedrag van kwekers die via Ai2 afrekenen of rechtstreeks betaald krijgen door kopers.

De ledenraad reageert hiermee op een dilemma van de directie van Royal FloraHolland.  De directie is niet tegen collectieve promotie, maar laakt free riders gedrag. „Free riders ontlopen de BBH-heffing van 0,19 of 0,20% die wij innen namens de kwekers en de handel. Daardoor is RFH duurder dan alternatieve afreken mogelijkheden. Het zet zowel de positie van onze kwekers als die van de coöperatie onder druk. Er moet een beter systeem komen voor zowel kwekers als kopers dat het free rider gedrag sterk inperkt”, laat Steven van Schilfgaarde weten.

De meerderheid van de ledenraad vindt het een serieus probleem en urgent. Ze komt met een advies aan de directie over de inning van de BBH-heffing.

Onaangenaam verrast

BBH-directeur Dennis van der Lubbe wist dat er een ledenraadssessie zou zijn over de contributieheffing. „De sessie ging echter specifiek over de BBH-heffing. Daar ben ik onaangenaam door verrast. De ledenraad is nu nog bezig met oordeelvorming en het is nog niet gezegd welke kant het uiteindelijk opgaat. Ik ben ervan overtuigd dat het huidige model de meeste toegevoegde waarde biedt aan de sector en dus ook aan de leden en klanten van Royal FloraHolland. Zonder BBH zal er ook geen collectieve promotie meer zijn op deze schaal en dat is funest voor de hele sector” Van der Lubbe zal daar de komende tijd de ledenraad van proberen te overtuigen.

Bloemenbureau directeur Dennis van der Lubbe.

In augustus 2018 was er al discussie over de BBH-heffing. Aanleiding was toen dat concurrerende platformen er voor kozen het niet te doen. Van Schilfgaarde refereerde in de Bloemisterij destijds ook aan Ai2.

Royal FloraHolland int een jaarlijkse heffing bij haar kwekers (0,2%) en kopers (0,19%)  voor de generieke promotie van sierteeltproducten. De inkomsten uit deze heffing draagt RFH volledig af aan de Stichting Bloemenbureau Holland (BBH).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties