Huisvesting in De LIER wordt een show- of testcase

De gemeente Westland beslist deze maand of er groen licht komt voor zover bekend de grootste huisvesting voor internationale werknemers in Nederland. Te grootschalig vinden in ieder geval omwonenden, waaronder glastuinders. Glastuinbouw Nederland staat achter de plannen en ziet het als een showcase van goede huisvesting. Tegenstanders zien het meer als testcase en verwachten problemen en daardoor verslechtering van de problematiek.

Aan de Oostbuurtseweg in De Lier wonen zowel glastuinders als burgers. Hun divers straatbeeld verandert wellicht drastisch als de plannen doorgaan om aan de weg een huisvestingscomplex voor 688 internationale werknemers neer te zetten. Zij ageren hiertegen, de zes directe buren het intensiefst waaronder gerberakweker Richard Mooyman. „Dit project is te gek voor woorden. Een wooncomplex voor 700 personen waar 200 direct omwonenden wonen, is vragen om moeilijkheden. Of het nu jongeren of internationale werknemers betreft.” Hun bezwaren worden gedeeld door nagenoeg alle omwonenden. Zij hebben zich verenigd om gezamenlijk te procederen tegen deze plannen.

Landelijk issue

Recent is becijferd dat 100.000 extra bedden nodig zijn voor internationale werknemers. Dus niet alleen het Westland kampt met het probleem. Echter, iedere gemeente en provincie heeft er zo zijn ideeën over. Wellicht dat ze enigszins gestroomlijnd worden als een nieuw kabinet de aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten ter harte neemt. Een Tweede Kamermeerderheid heeft zich al uitgesproken achter de meeste aanbevelingen te staan.

De nationale overheid moet gemeenten aansturen huisvesting te realiseren voor internationale werknemers, zegt uitzendondernemer (Otto Workforce) en huisvester (Kafra Housing) Frank van Gool. Hierbij vindt hij belangrijk dat de adviezen van het aanjaagteam worden geïmplementeerd zoals de 15 m2 leefoppervlak en scheiding van arbeids- en huisvestingscontract zodat bewoners niet zomaar op straat zijn te zetten.

Van Gool ziet meer in groot- dan kleinschalige huisvesting: „Grootschalige huisvesting heeft veel voordelen zoals 24/7 beheer en het kunnen faciliteren van diverse voorzieningen die bij kleinschalig niet mogelijk zijn. Kleinschalige huisvesting zal meer overlast veroorzaken dan grootschalig. Men denkt dat kleinschalig kansrijker is, maar het omgekeerde is waar. Met grootschalige huisvesting kun je veel meer wensen uit de omgeving implementeren. De ervaring is dat vijf kleinere locaties voor meer overlast zorgen dan één grootschalige.”

Lees het volledige artikel in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 36. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties