Vakblad voor de Bloemisterij Veilingklok ‘Iedere morgen vindt er een race naar de klok plaats’

‘Iedere morgen vindt er een race naar de klok plaats’

0

Gerard Bolhuis runt twee bloemenwinkels in de provincie Groningen en koopt in voor zes andere winkels. Dat doet hij op Veiling Eelde in Noord-Drenthe. Het aantal zitplaatsen is daar vorige week maandag teruggebracht. Voor die resterende plaatsen is heel veel belangstelling, merkt Bolhuis. „We komen eigenlijk plekken tekort; iedere morgen vindt er een race naar de klok plaats.”

Hoe gaat het met je?

„Met mij gaat het heel goed. Ik ben vier weken geleden van vakantie teruggekomen. Ik ben twee weken in Spanje geweest, daar heb ik onder meer Aleia Roses bezocht. Daarna reisde ik naar Frankrijk. Ik was net de grens over en toen kwam er een totale lockdown in Spanje. Toen ik net uit Frankrijk weg was, ging ook dat land dicht. Terug in Nederland was het spannend. Komt er ook hier een algemene winkelsluiting of niet? Gelukkig zijn de bloemenwinkels open gebleven. De impact van corona valt voor mij daardoor mee. De verkoop in mijn winkels loopt aardig door. Klanten kopen nog steeds. Ik zie wel dat er veel meer orders online geplaatst worden.”

Wat ben je aan het doen?

„Dinsdagmorgen houd ik altijd mijn administratie bij voor de dag ervoor. Ik koop deze dag nooit in op de klok. Nu ben ik weer op weg naar de veiling om aanvullende handel te kopen. Ik heb een groothandel die aan winkels levert en ik heb zelf twee winkels. Er komen veel online bestellingen binnen en die orders komen de hele dag binnen. Soms ook ’s avonds.”

Hoe is het op de tribune van Veiling Eelde?

Royal FloraHolland heeft het aantal zitplaatsen vorige week maandag teruggebracht van ruim 200 naar 62 en voor die resterende plaatsen is heel veel belangstelling. We komen eigenlijk plekken tekort: iedere morgen vindt er een race naar de klok plaats. De vaste plekken zijn weg en iedereen probeert een plekje te bemachtigen. Wat je ziet is dat kopers steeds vroeger van huis gaan omdat ze als de dood zijn dat ze geen plek hebben. Dit zal helemaal voor de Paasinkopen gaan gelden. Ik hoor van collega’s dat ook de Duitse bloemisten voor Pasen weer komen inkopen. Dan zijn er zomaar weer 10 tot 15 extra kopers.”

Lees hier het volledige gesprek met Gerard Bolhuis in het digitale magazine van de Bloemisterij.

Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

Reageer op dit artikel

avatar