Vakblad voor de Bloemisterij Corona Ik vermoed dat ik in mijn geheel besta uit een antilichaam

Ik vermoed dat ik in mijn geheel besta uit een antilichaam

0

Ik stap uit en maak meteen maar even een foto van het Sanquin-logo. Een tweet is zo verstuurd: ‘Alles voor de groepsimmuniteit!’ In de hal wacht een verrassing. Er zit een medewerkster van de Bloedbank achter een tafeltje. Mondkapje voor. Ze ondervraagt een vrouw die net voor mij binnenkwam. ‘Ik stel u de vraag ook meteen maar meneer: Bent u kort geleden ziek geweest?’

Ik weet niet wat ik meemaak. De vorige keren dat ik bij de Bloedbank kwam meldde ik me netjes bij de balie. ‘Mag ik uw identiteitsbewijs zien?’ En als ik dat had overhandigd: ‘Wat is uw geboortedatum?’ Check en dubbelcheck. Vervolgens moest ik dan een heel uitgebreide vragenlijst beantwoorden. Het hemd van m’n lijf. En daarna tijdens de keuring nog eens dunnetjes over.

Maar nu? ‘Triage meneer. Voordat u naar binnen mag willen we eerst zeker weten of u wel gezond bent. We nemen geen risico. Mag ik uw geboortedatum?’ Braaf lepel ik hem op. ‘Als u nu naar binnen loopt moet u eerst rechts naar de toiletruimte om uw handen te wassen. En denk erom, daarna mag u uw gezicht niet meer aanraken!’ Zo dan.

Als regelmatige plasmadonor ga je jezelf er haast ook nog belangrijk door voelen. Want was het niet in het nieuws? Dat gekeken gaat worden hoeveel mensen al antilichamen hebben aangemaakt tegen het coronavirus? Dat zouden er best heel wat kunnen zijn. Ik ben er genoeg tegen gekomen die denken dat ze het virus hebben gehad. Niet getest nee, maar ‘we waren wel snotterig en moesten niezen.’ Ja, dat ken ik. Heb ik elke dag als ik kamille aan het snijden ben. Ik vermoed dat ik in mijn geheel besta uit een antilichaam.

Binnen is het nog een hele kunst om de Sanquinmedewerkers te herkennen. Ze hebben allemaal een mondkapje voor. Ik geef ze het advies om een foto van zichzelf op hun buik te plakken. Heb ik gezien in de krant. Even ben ik bang dat ze de naald van een afstandje in mijn arm gaan gooien, maar dat valt gelukkig mee. Heldergeel loopt het plasma in de zak. Precies 820 cc. Maar goed, beter hier liggen dan op de ic.

Kees van Egmond

Kees schrijft zeer regelmatig een blog over de coronacrisis

Reageer op dit artikel

avatar