Illegale Scelta

0

Er blijkt een illegale versie van het spintbestrijdingsmiddel Scelta, toelatingsnummer 13440N, op de markt te zijn. Fabrikant Certis roept op attent te zijn en mogelijke aanwezigheid te melden.

De kwaliteit en veiligheid van het illegale product is onbekend. Hierdoor kunnen er volgens Certis risico’s ontstaan voor de veiligheid en gezondheid van het eindproduct en voor gebruiker, gewas en milieu. Certis roept een ieder op, die een dergelijke fles bezit of weet hoe deze in bezit te krijgen, contact op te nemen met Certis 0346-290600, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), 0900-0388 info@nvwa.nl of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Gecertificeerd netwerk
Brancheorganisatie Nefyto meldt dat ’nagemaakte’ middelen in Nederland nauwelijks voorkomen omdat het distributienetwerk gecertificeerd en goed gereguleerd is. Bovendien willen telers volgens Nefyto werken met gecertificeerde middelen. Met name in Oost-Europa komen illegale middelen vaker voor. Producten komen vooral uit China. Nefyto focust samen met de NVWA en de douane op controle in havens en op Schiphol. Ze ondersteunt de oproep om mogelijke aanwezigheid van illegale, namaakgewasbeschermingsmiddelen te melden.

De merknaam Scelta is bij het illegale product voor het batchnummer geprint in de hals van de fles. Ook heeft het originele product geen batchnummer van 10 cijfers maar een combinatie van 4 karakters, namelijk 1 cijfer, 1 letter en 2 cijfers.