Importtarief rozen Ecuador voor VS afgeschaft

Voor rozen uit Ecuador hoeft in de Verenigde Staten (VS) geen importtarief meer te worden betaald. Dat heeft de Amerikaanse ambassade in Quito bekend gemaakt. Het is een besluit van het Witte Huis, na lange tijd lobbyen door Ecuador. De maatregel is per 1 november ingegaan en zal dus gelden voor Valentijnsdag, als er traditioneel veel rozen van het Andesland naar de VS gaan.

Van de 25 verzoeken die dit jaar zijn gedaan door verschillende landen voor producten om deel uit te kunnen maken van het zogeheten Generalized Systems of Preferences (GSP) zijn alleen Ecuadoraanse rozen ingewilligd. Het betekent dat Ecuador als grootste rozenexporteur ter wereld niet meer heeft te maken met een tarief (6,8 %) in het land met de grootste afzetmarkt: de VS.

 

Tientallen miljoenen dollars

De GSP is opgezet om economische groei te bevorderen in arme landen. Zonder importheffing zal de afzet van Ecuadoraanse rozen aan de VS toenemen. President Alejandro Martinez van handelsorganisatie Expoflores verwachtte eerder dit jaar dat toelating tot GSP tientallen miljoenen dollars aan omzet kan opleveren.

De totale export aan bloemen door Ecuador bedroeg volgens Expoflores in 2019 $874 miljoen. Dat zijn voor driekwart rozen, goed voor $649 miljoen. Bijna de helft van de uitgevoerde bloemen gaat naar de VS: 45% ofwel $369 miljoen.

De toelating tot GSP past in de verbeterde verhouding tussen Ecuador en de VS. Over en weer zijn op hoog niveau bezoeken gebracht (Amerikaans vicepresident Pence naar Ecuador en president Moreno naar ambtgenoot Trump in het Witte Huis).

Periode van tegenslag

Het verlagen van de handelsbarrière komt Ecuador goed uit na een periode van tegenslag voor de bloemensector. Eerst zorgde een jaar geleden sociale onrust voor forse schade. Tientallen kwekerijen hadden last van intimidatie en wegblokkades. Daar kwam Covid-19 overheen. De schatting is dat de pandemie 10.000 banen kost en ruim $100 miljoen aan inkomsten scheelt.

Ecuador zou meer last hebben van Covid-19 dan buurland en bloemenconcurrent Colombia. De laatste kan vertrouwen op redelijk stabiele verkoop in supermarkten (VS, Europa), terwijl Ecuador het meer moet hebben van crisisgevoelige evenementen als bruiloften. Daarnaast heeft Colombia als voordeel dat het al geen last heeft van heffing op bloemen naar de VS.

Lees hier meer over de sierteelt in Ecuador.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties