In China zijn maar liefst drie Valentijnsdagen!

  Komende week is het 20 mei. Dat lijkt een normale dag in China, maar dat is het niet. 20 mei, of zoals in China waar alles wordt omgedraaid – mei 20 – oftewel 520, is een Chinese Valentijnsdag. Waar dat vandaan komt zou je denken, dat komt door hoe het klinkt.

  5, 2, 0 op z’n Chinees uitgesproken is ‘wu er ling’. Dat klinkt dan weer als ‘wo ei ni’. Dat betekent op z’n beurt ‘Ik hou van jou’. Als je het een paar keer achter elkaar zegt, klinkt het redelijk hetzelfde. En daar gaat het om. Chinezen vinden dat fantastisch, die verborgen dingetjes achter nummers. Niet geheel onbelangrijk om wel de cijfers afzonderlijk uit te spreken, dus vijf-twee-nul, niet vijf-twintig of vijfhonderd­twintig, en al helemaal niet omwisselen met 250….

  Want – niet geheel onverwachts –  tweehonderdvijftig heeft in het Chinees uitgesproken ook een speciale betekenis. 250 in het Chinees spreek je namelijk uit als ‘erbaiwu’ en 2,5,0 als ‘er wu ling’, wat veel gebruikt wordt om iemand uit te maken voor idioot of stommeling. Niet echt romantisch als je dat
  tegen je vriendinnetje zegt op 20 mei.

  5,2,0, werd vaak al gebruikt als een soort afkorting om tegen iemand te zeggen dat je van hem/ haar houdt, helemaal in het huidige internettijdperk. Daar is toen 20 mei aangeplakt als ‘lovers day’. Eigenlijk hetzelfde idee als hoe Singels Day is ontstaan. Dat is op 11 november (11/11): vier eentjes; het nummer één staat symbool voor alleen. 11 November wordt in China dus jouw dag als je 2,5,0 tegen je vriendin zegt in plaats van 5,2,0.

  Dus op 20 mei wordt er van de geliefden verwacht dat ze iets moois voor elkaar kopen. Bloemen graag, dat is sowieso het mooiste geschenk voor een vrouw. Er kan eventueel een diamant bij, maar bloemen alleen doen het ook altijd goed. In principe is 20 mei de tweede Valentijnsdag van het jaar. De tweede van drie. De eerste is, zoals over de hele wereld op 14 februari, de tweede dus op 20 mei en de derde op 7 juli. Deze laatste is de traditionele Chinese ‘loversday’, volgens de maankalender.

  China, wat een fantastisch land voor een bloemenkweker. Drie keer Valentijnsdag… 5,2,0

  Cok Harteveld,

  General manager Van den Berg Roses, China

   

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Franken
  Franken
  5 jaren geleden

  Leuk artikel!