In de VS neem je sneller iemand aan dan in Nederland

Aldi is ook sinds langere tijd in Amerika gevestigd en sinds een paar weken is er een in een dorp verderop bij ons. Voor Amerikaanse begrippen is het een zeer kleine winkel met een heel beperkt assortiment. Dat is in Europa ook wel zo, maar een gemiddelde supermarkt hier heeft wel een paar paden meer en zeker een aantal extra soorten en smaken. Bij Aldi dus niet.

Bij Aldi moet je een eigen tas meenemen, want een dun plastic tasje krijg je er hier niet bij. ‘Dat kost geld’ stond op de website van het bedrijf. Dus je moet je eigen tas meenemen. Heb je die niet dan gaat alles zo weer je kar in. Op de parkeerplaats stonden heel wat mensen te tobben met een voorstoel en achterbank afgeladen vol met boodschappen.

Bij veel supermarkten staat er iemand bij de kassa om je plastic tasjes te vullen en in je karretje te zetten. Vaak zijn dit oudere mensen of mensen met een beperking. Ik vind het een goede zaak dat mensen van alle leeftijden en groepen worden betrokken bij het dagelijkse proces. In Nederland ben je al snel te oud, te duur of weet ik veel wat voor redenen er zijn om iemand niet aan te nemen.

Hier neem je sneller iemand aan dan in Nederland, omdat je er ook weer gemakkelijker vanaf komt. Beide kanten hebben een voordeel. Het betrekken van mensen van boven de pensioenleeftijd in de werkkring is hier heel normaal. Deze mensen rijden bijvoorbeeld ook vaak schoolbussen. Zo kan het zo maar zijn dat je opa of oma je in de bus naar school rijdt. De betrokkenheid van de gehele gemeenschap is hierdoor veel groter.

Waar ze hier wel aan moeten wennen is het statiegeldsysteem van een winkelkar. Geen Amerikaan die dat snapt. Je moet een ‘quarter’ in het karretje doen die je dan later terugkrijgt. Nou, de meeste laten hem gewoon op de parkeerplaats staan, omdat ze het systeem niet begrijpen. Voor een kar en een toilet in een winkel betaal je gewoon niet. Dat krijg je als onderdeel van het servicepakket.

In Nederland zijn we eraan gewend om hiervoor te betalen. We zeuren toch ook niet meer over dat kwartje van Kok wat ondertussen is opgelopen tot een aardige aanbetaling op je nieuwe auto?!

Dat kwartje waarvan je bestolen bent in Nederland en het kwartje van het supermarktkarretje hier zijn nog lang niet gevallen.

Feico Smit,

Senior consultant Garden State Growers, New Jersey

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties