‘In ergste geval daalt exportomzet dit jaar met €2 miljard’

Hoe lang gaat de coronacrisis ons dagelijks leven nog bepalen? Wanneer kunnen we overschakelen naar het ‘nieuwe normaal’ ofwel de 1,5 meter-economie? Wat is ondertussen de impact geweest op onze internationaal zo hoog aangeschreven tuinbouwsector? Heeft het noodfonds van de overheid dat gebracht waarvoor door vele partijen in Greenportverband zo hard gestreden is?

De afgelopen weken stonden in het teken van de lobby om een noodfonds voor de sierteeltsector beschikbaar te krijgen. Dat is gelukt en per deelsector is een berekening gemaakt van het schadebedrag. Een berekening die controleerbaar is en recht doet aan het karakter van die deelsector. Ik hoop dat uiteindelijk alle ondernemers in de sector (bloemen, planten, bollen, bomen, groenten, fruit en veredeling), teelt én handel, klein én groot dat gaan ontvangen waar ze recht op hebben.

VGB en Floridata hebben op basis van de exportcijfers berekend dat de exportomzet dit jaar, in een worstcasescenario met wel 2 miljard euro kan dalen.  Na de eerste crisisweken trok de markt gelukkig voorzichtig weer aan. Handelaren die ‘blij’ waren met een omzet van 50% van wat normaal zou moeten zijn.

Steeds meer afzetlanden versoepelen de regels waardoor afzet van onze producten weer op gang komt. Natuurlijk moeten we niet vergeten dat de impact bij onze afnemers ook groot is. Hoeveel klanten zijn er in de zwaar getroffen afzetlanden Italië, Spanje en Frankrijk nog over?  Hoeveel van de bijna 1 miljard euro die uitstaat bij debiteuren kan straks niet worden geïnd?

Er gaan zaken structureel veranderen. Wat gaat de 1,5 meter-economie voor ons betekenen? Hoe richten wij onze werkplek en winkels in? Is de toegenomen online verkoop een blijvertje en wordt de fysieke klok sneller dan verwacht naar de geschiedenisboekjes geschreven?

Iedereen maakt scenario’s voor ‘het nieuwe normaal’.  Veel vragen en zorgen. Gelukkig is gebleken dat onze producten, getuige de aantrekkende vraag, toch meer een eerste levensbehoefte zijn dan we dachten. Laten we ons daar in ieder geval aan vasthouden.

Matthijs Mesken,

Directeur VGB

 

 

 

 

 

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties