‘In Kenia is het allemaal heel onzeker’

Alles lijkt weer op zijn plaats te vallen voor Keniaanse kwekers. Riya Bunty Shah van Bloomingdale, dat ook hard werd geraakt door de coronacrisis, houdt een slag om de arm. „Er zijn geruchten dat het aantal besmettingen toeneemt en dat er weer een lockdown komt als de besmettingen blijven stijgen. Het is allemaal heel onzeker.”

Het lijkt het de goede kant op te gaan voor Keniaanse kwekers, die leden onder de coronacrisis. Bloemenprijzen zijn stabiel en er komt meer luchtvrachtcapaciteit beschikbaar. Als internationale vluchten weer kunnen plaatsvinden dan krijgt de luchtvracht een extra boost. De situatie blijft echter precair. Het aantal besmettingen neemt namelijk toe in het Oost-Afrikaanse land. 10.000 zijn het er nu.

In Kenia gaat het gerucht dat er mogelijk een nieuwe lockdown komt als het aantal besmettingen blijft stijgen, vertelt Riya Bunty Shah. Zij is een van de drie directeuren van Bloomingdale. In oktober 2017 overleed haar man Bunty Shah en trad ze toe tot de directie van de rozenkwekerij van 40 ha in Timau.

Wereldwijde overproductie in 2019, veel regen eind 2019 en in 2020, en covid-19. Het zijn geen makkelijke jaren?

„Er was ook een sprinkhanenplaag en we hadden door covid een heel beperkte luchtvrachtcapaciteit. Andere vrachtroutes waren meer winstgevend voor de luchtvrachtmaatschappijen. Kosten voor luchtvracht waren bovendien hoog mede door een toeslag. Naast al de zaken die je noemt was er geen vraag naar bloemen. Ik herinner me dat we een hoge productie hadden toen covid-19 toesloeg. Op een moment ging 70% van de export rechtstreeks de vuilcontainer in. En wat we exporteerden draaide door op de veilingklok. Voor ons is het een heel zware tijd geweest. Het was een opeenstapeling van zoveel dingen.” (..)

Lees hier het volledige interview met Riya Bunty Shah in het digitale magazine van de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties