ING verwacht nieuwe krimp van economie

Door de strenge lockdowns in diverse Europese landen zal het herstel van de economie omslaan in een nieuwe krimp, verwacht de ING Bank. Ton van Adrichem, relatiemanager food en agri, geeft aan dat de verwachtingen voor de groei van de economie in 2021 zijn bijgesteld naar 0.2 procent. De effecten van de lockdowns lijken tot nu toe mee te vallen in de sierteelt, maar de handel is voorzichtig, aldus Van Adrichem.

„Eerst verwachtten we 1.8 procent groei, maar door de langdurige lockdowns is het vooruitzicht nu wat somberder. In Nederland is de lockdown natuurlijk ook verlengd tot 9 februari. Dat, en de lockdowns in bijvoorbeeld Duitsland en Engeland, heeft behoorlijk impact. Daardoor wordt dit eerste kwartaal nu vergeleken met Q2 in 2020.” Hij refereert hierbij aan een artikel dat deze week in de media verscheen, over een te verwachten recessie.

Niet vergelijkbaar met eerste lockdown
Van Adrichem maakt wel de kanttekening dat de effecten van de lockdowns tot nu toe mee lijken te vallen in de sierteelt. „Dit is niet vergelijkbaar met de eerste lockdown in maart 2020. De effecten vallen tot nu toe mee, en de handel is minder zenuwachtig dan in het voorjaar. De afzet loopt nog steeds door, zij het soms op een lager pitje. Januari is natuurlijk nooit de drukste maand. Wel is het heel bepalend hoe de feestdagen zullen gaan zoals Valentijn, Russische vrouwendag en Engelse moederdag. Iedereen is nog voorzichtig met grotere orders. ” De ING-specialist denkt dat februari en maart belangrijk zullen zijn in de vooruitzichten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties