Glastuinbouw Inno20 van start

Op dinsdag 14 februari 2017 wordt tijdens de HortiContact in Gorinchem het officiële startsein gegeven voor de Glastuinbouw Inno20, waarin vooruitstrevende telers en glastuinbouwonderzoekers van Wageningen University & Research samen gaan werken aan nieuwe verdienmodellen voor de glastuinbouw, met een focus op nieuwe gewassen voor Nederlandse tuinbouwkassen.

De mogelijkheid om met instelbare klimaatomstandigheden te sturen in de gehaltes van inhoudsstoffen, biedt de hightech glastuinbouw een unieke positie. Het optimaliseren van dergelijke nieuwe verdienmodellen begint met het zoeken naar de meest veelbelovende gewassen en de genotypes (rassen) die het beste presteren. Inzicht op de invloed van het kasklimaat op de gehaltes aan interessante inhoudsstoffen moet zorgen voor een optimale oogst.

De productie van medicijnen uit planten vormt de top van de ‘waardepiramide’. Maar ook lager in de piramide kan waarde worden gecreëerd met bijvoorbeeld natuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen, of met exotische gewassen waar gevraagd wordt naar een jaarrond constante kwaliteit.

De eerste zeven innovatieve telers hebben zich inmiddels aangesloten, waaronder Opti-flor, Ter Laak Orchids en Van der Voort.