InnovationQuarter investeert ruim half miljoen euro in tuinbouw

Regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter investeert ruim een half miljoen euro in de tuinbouwbedrijven Longbloom uit Bleiswijk (specialist in gepreserveerde bloemen uit Bleiswijk) en Condi Food uit Warmond (gespecialiseerd in voedselinspectietechnieken). Oxy-Low (biologische gewasbescherming) ontvangt een groeifinanciering, zo is onlangs bekend gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

Longbloom ontvangt een investering van €300.000 uit het fonds UNIIQ om haar innovatieve technologie voor de productie van lang houdbare (gepreserveerde) bloemen op te schalen tot industrieel niveau. De huidige productiemethode voor gepreserveerde bloemen is zeer inefficiënt, erg milieubelastend en ongeschikt om delicate bloemen te preserveren, waardoor voornamelijk rozen worden gepreserveerd. Longbloom heeft een gepatenteerd proces ontwikkeld om bloemen op een efficiëntere en schonere manier te preserveren, waardoor dat ook met gerbera’s, orchideeën en pioenrozen mogelijk is.

CO2 uit haven
Bij het preserveren van de bloemen wordt allereerst het water onttrokken aan de cellen van de bloem. Daarna wordt was ingebracht in de cellen, die de plaats van het water overneemt, zodat de bloem niet vergaat. De belangrijkste innovatie van Longbloom is het gebruik van superkritisch CO2 als oplosmiddel voor de was. Daardoor wordt de was in enkele uren in de bloem gebracht, waar de bloemen nu nog één tot twee weken in baden met was moeten liggen. Longbloom maakt hierbij gebruik van afgevangen CO2 uit de Rotterdamse haven.

Ruimtevaart
Ook Condi Food ontvangt €300.000 uit het fonds UNIIQ. Het geld gaat naar een pilot met een hyperspectraal inspectiesysteem voor voedsel. Met technieken uit de ruimtevaartindustrie is Condi Food in staat om de rijpheid van smaak van vruchten, maar ook zalm en zeebaars te bepalen zonder dat het product hoeft te worden aangeraakt of opengesneden.

Insecten
Oxy-Low otnvangt een groeifinanciering van InnovationQuarter om haar internationale productportfolio uit te breiden. Het familiebedrijf is wereldwijd actief met alternatieve biologische insectenbehandelmethoden en kwaliteitsbewaring van food en non-food producten. Door producten aan laag zuurstof bloot te stellen sterven insecten af. Hiermee wordt het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen voorkomen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties