Deze Zwitserse installatie vangt CO2 uit de buitenlucht (en levert die aan een kas)

Het Zwitserse bedrijf Climeworks heeft de eerste commerciële installatie ter wereld gelanceerd die CO2 uit de lucht kan vangen. De ’Direct Air Capture’ installatie (DAC) filtert jaarlijks 900 ton CO2 uit de lucht en levert die aan een nabijgelegen glasgroentebedrijf in Hinwil, bij Zürich. Komende drie jaar zal dit dienen als demonstratieproject.

Volgens Climeworks is een negatieve CO2-uitstoot nodig om de klimaatdoel van maximaal 2°C opwarming te halen. In 2025 wil het bedrijf één procent van de wereldwijde emissies vastleggen. Hiervoor zullen ongeveer 250.000 van deze installaties nodig zijn. Deze worden in de toekomst gecombineerd met ondergrondse CO2-opslag.

In het proces wordt CO2 chemisch gebonden aan een filteroppervlak. Zodra het filter verzadigd is, wordt de CO2 weer vrijgemaakt bij een temperatuur van ongeveer 100°C. Als energiebron wordt de restwarmte van een afvalverbrandingsbedrijf gebruikt. De DAC-installatie is dan ook op het dak van deze afvalverbranding gebouwd. De CO2 wordt onder meer verkocht aan de glastuinbouw, voedsel en drankindustrie, energiesector en de auto-industrie.

’Omslachtige techniek’
In een reactie heeft Ocap laten weten dat het omslachtig is om CO2 uit de buitenlucht te winnen. Volgens Ocap is het vele malen efficiënter om CO2 direct uit rookgassen te winnen, dus geconcentreerd bij de bron. „Daar zijn prima technieken voor”, aldus woordvoerder Robert Jan Pabon.
In het project van Climeworks gaan de geconcentreerde rookgassen van de afvalverbranding gewoon de lucht in. Alleen de restwarmte wordt gebruikt om verderop CO2 weer uit de buitenlucht te winnen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties