Interactieve tool voor ontwerp van kassen

  De Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) ontwikkelde een methode voor het ontwerpen van een kas op basis van lokale omstandigheden: Adaptive Greenhouse Design. Een interactieve tool demonstreert de werking en voordelen van deze methode.

  Het grootste deel van de kassen in Nederland is een zogenoemde Venlo-kas. Maar welk ontwerp past in een ander klimaat, zoals een woestijn of een vochtig klimaat? De WUR ontwikkelde de Adaptive Greenhouse Design tool. Met de online tool kan voor een betreffende regio een optimale kasontwerp gemaakt worden. De onderliggende modellen van Adaptive Greenhouse Design zijn de afgelopen jaren ontwikkeld en getest. In het kader van Freshteq is een koppeling gemaakt tussen deze modellen, en is een interactieve tool gebouwd die te vinden is op de website van WUR.

  Groei voorspellen

  De twee bestaande modellen die zijn gekoppeld, zijn een model voor het simuleren van het kasklimaat (KASPRO) en een gewasgroeimodel (INTKAM). Door die combinatie kan de tool voorspellen hoe een gewas groeit onder bepaalde omstandigheden. Daarvoor kan de gebruiker gegevens invoeren onder meer over het lokale klimaat, beschikbare bronnen (zoals water), en het te telen gewas. De Adaptive Greenhouse Design berekent vervolgens welk ontwerp voor een kas in de lokale omstandigheden zorgt voor de beste productie, met zo min mogelijk gebruik van onder meer water en energie. Het gaat daarbij onder meer om het type glas, de gewenste temperatuur en eventuele groeibelichting.

  Voor de interactieve tool zijn voor een aantal klimaatzones deze ontwerpen op hoofdlijnen gemaakt. Voor het detailontwerp is een custom made-aanpak nodig: daarvoor kan contact opgenomen worden met de Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen van Wageningen University & Research.​

  Fieldlab Freshteq

  De door de WUR ontwikkelde tool is een initiatief van het Fieldlab Freshteq. Dat lab biedt bedrijven en organisaties een broedplaats voor de ontwikkeling van innovatieve toepassingen voor de internationale tuinbouw. Binnen het Fieldlab Freshteq – met een basis in het World Horti Center in Naaldwijk – zijn verschillende activiteiten en initiatieven. Het wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

  Hieronder een filmpje met (Engelstalige) uitleg over de nieuwe tool van de WUR

  Introductie van de Adaptive Greenhouse Design tool

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties