Interesse Groen Label Kas loopt fors terug

De aanscherping van de eisen voor Groen Label Kassen in 2018 heeft geleid tot fors minder aanvragen. 18 om precies te zijn, waarvan 11 uit de sierteelt. Vlak voor die invoering van extra eisen kwamen in het laatste kwartaal van 2017 alleen al 41 aanvragen binnen. Reden voor stichting SMK om de nieuwe eisen te evalueren.

In 2018 heeft een ingrijpende herziening plaatsgevonden voor de Groen Label Kas criteria. Deze herziening was ingegeven door de kaders die vanuit de overheid zijn gesteld en waarbij meer focus ligt op maatregelen die volgen uit het klimaatakkoord van Parijs.

De grote wijziging van Groen Label Kas is dat niet langer energie-efficiëntie als maatstaf geldt waarbij de efficiënte omzetting van fossiele brandstof in elektriciteit en/of warmte wordt beloond, maar dat er een norm is gesteld voor de maximale uitstoot van broeikas- gassen (CO2-emissie). Voor niveau A (Groenregeling) geldt vanaf oktober 2017 als norm 45 kg CO2/m2. Dit is de maximale CO2-emissie ten behoeve van zowel warmte als elektriciteit. Alle ingekochte elektriciteit dient groen te zijn en afkomstig van duurzame bronnen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties