Interpolis: let op bij aanschaf LED-verlichting

Verzekeraar Interpolis constateert dat er grote verschillen zijn in de kwaliteit van LED-armaturen. Ze adviseert telers onder andere om via een installateur duidelijkheid te krijgen over de veiligheid, garanties en levensduur van een LED-installatie.

In het grote aanbod van LED-armaturen zijn grote verschillen in kwaliteit, stelt verzekeraar Interpolis. Inzicht helpt om de juiste keuze te maken, met als doel om teeltverstoring tegen te gaan en brandrisico te verkleinen. Interpolis vindt het daarom van belang om de aanschaf via een installateur te laten doen die controleert of de armaturen geschikt zijn voor de omstandigheden waarin ze gebruikt gaan worden.

Er moet onder andere duidelijk worden welke warmteontwikkeling er rondom de armaturen kan ontstaan. Tevens moet de installateur zorg dragen voor de juiste elektrische beveiligingen, ook wanneer er sprake is van vervanging van SON-T voor LED. Bij de oplevering van een LED-installatie moet een opleverinspectierapport (conform NEN1010) en een nulmeting waarin o.a. de powerfactor en harmonische (poweranalyse) geleverd worden.

Volgens Interpolis zijn er grote verschillen in de garantietermijnen van de LED-installaties. Het is daarom raadzaam om via de installateur duidelijkheid te krijgen over de verwachte levensduur en garantie (inclusief gestelde voorwaarden) van zo’n installatie.

Extra aandachtpunten

De verzekeraar heeft nog een paar extra aandachtpunten voor de aanschaf van LED’s. Er zijn bijvoorbeeld LED-fabricaten waarvan de behuizing geheel of gedeeltelijk uit kunststof bestaat. Afhankelijk van de brandbaarheid van de omgeving (denk oa aan brandbaar of brandvertragend schermdoek) gelden hiervoor minimale afstanden die groter zijn dan bij armaturen die volledig van metaal zijn. Ook moet er goed nagedacht worden over constructieve aspecten. Vanwege het gewicht van armaturen, die significant kunnen zijn vanwege benodigde koellichamen, is het noodzakelijk om te controleren of de kasconstructie de extra belasting aan kan, want bij de bouw van de kas is dit gewicht veelal niet meegenomen in de sterkteberekening. Ook het opvangen van uitzetting/krimp bij lange rijen aaneengesloten LED-armaturen is een punt om rekening mee te houden.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties