Invlieg beperken is zeer nuttig, ook bij chrysant

Voor de tweede winter op rij gaat kwekerij Brasil door met inzetten van biologische bestrijders van trips en spint. Teler Richard Duijvesteijn: „We tellen geen trips en spint. Schoner kan niet.” Het beperken van invlieg speelt een steeds grotere rol op de kwekerij.  Daarmee kan je de infectiedruk van insecten namelijk sterk beperken.

 

Richard Duijvesteijn wil het graag benadrukken, net als zijn adviseur Guido Halbersma van Van Iperen: een lage infectiedruk kun je niet garanderen. Er zijn wel factoren die helpen om populaties trips en spint met vooral biologische bestrijders in toom te houden. Beperken van invlieg is waarschijnlijk de belangrijkste factor. Duijvesteijn weet dat een collegachrysantenteler afgelopen zomer behoorlijk minder invlieg had van luis, wants en vlinders. Corrigeren via bespuitingen was nauwelijks nodig. Die collega wijt het grotendeels aan de Airmix ventilatoren die hij installeerde. Duijvesteijn heeft die ventilatoren mede daarom onlangs aangeschaft.

Halbersma weet door een proef op een kwekerij dat het afgazen van luchtramen eveneens zinvol is. Door het aangebrachte tripsgaas zagen ze in die aparte proefafdeling geen wants, vlinders en luizen. Alleen bij de schuifdeur vonden ze rupsen door invlieg van vlinders via die deur. En toen een ruit kapot ging in de gevel zaten de plaaginsecten van de naastgelegen kas ook vrij snel in de afdeling met gaas.

 

De reportage bij chrysantenkwekerij Brasil staat deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij. U kunt het (na inlog) digitaal lezen via deze link.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties