Invloed van corona op inkomen siertelers lager dan verwacht

De rentabiliteit in de bloemisterijsector onder glas ligt in 2020 gemiddeld boven de 100. Tegenover gemaakte kosten stonden hogere opbrengsten. Dat lijkt vreemd in tijden van een pandemie. Volgens sectordeskundige Jan Benninga van Wageningen Economic Research (WER) geven de lage energieprijzen mede een vertekend beeld.

Snijbloemen meer last van lockdowns

Het gemiddelde inkomen van snijbloementelers is gedaald ten opzichte van 2019 met €54.000 naar €122.000. Zonder coronasteun zou het gemiddelde inkomen onder de €100.000 euro zijn gekomen. De daling van het inkomen is het gevolg van lagere opbrengsten door verkoop van minder snijbloemen door lockdownmaatregelen in diverse landen bij een geringere daling van de kosten. De gemiddelde rentabiliteit (opbrengst per €100 kosten) daalde van 109 naar 104. Ondanks een flinke terugval, betekent dit voor het zevende achtereenvolgende jaar een goede rentabiliteit waarbij er voor de ondernemer een meer dan marktconforme beloning overblijft voor de inzet van zijn arbeid en kapitaal.

Bron: Agrimatie, Wageningen Economic Research

De achterstand in omzet van snijbloemen, ontstaan na afkondiging van lockdownmaatregelen dit voorjaar in diverse landen, is nog altijd niet ingelopen. De kosten en afschrijvingen stijgen in 2020 met gemiddeld 3%, vooral door toename van de bedrijfsomvang. De kosten van energie zijn daarentegen gemiddeld 15%  lager dan in 2019.

Potplanten profiteren van thuiswerksituatie

Het gemiddelde inkomen van pot- en perkplantentelers is in 2020 met circa €50.000 gestegen tot €181.000 ten opzichte van 2019. Voor de eerste lockdown ging het qua afzet goed. Na de lockdown kwam het herstel snel, wat gepaard ging met hoge prijzen. Dat gold vooral voor perkplanten. De stuksproductie is achtergebleven, omdat er door de eerste lockdown minder is opgepot of productie is vernietigd. De gemiddelde rentabiliteit steeg van 100 naar 105.

Bron Agrimatie, Wageningen Economic Research

De gemiddelde opbrengsten van potplanten zijn gedaald door vraaguitval vanwege corona, de kosten namen af doordat er minder potplanten werden opgepot en door lagere energiekosten. De gemiddelde omzet voor perkplantenbedrijven is gestegen door een grotere aandacht voor de tuin bij thuiswerkenden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties