Irrigatie met gezuiverd afvalwater heeft EU-goedkeuring

Een wetsvoorstel over kwaliteitseisen van hergebruikt afvalwater is 13 mei formeel goedgekeurd in het Europees Parlement. Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk om gezuiverd afvalwater te gebruiken voor irrigatie in de land- en tuinbouw.

Die kwaliteitseisen vormen een minimale kwaliteitsbodem en zorgen voor een gelijk speelveld in Europa, zegt Guus Meis, Beleidsspecialist Water & Omgeving bij Glastuinbouw Nederland. Het wordt nu vooral beter mogelijk om water van rioolwaterzuiveringen onder strikte voorwaarden te gebruiken in de fruitteelt en vollegrondsgroententeelt. De voedselveiligheid is geborgd; besmetting met ziekteverwekkers als de e-coli bacterie zal niet snel voorkomen. Jean Aerts, bestuurlid bij Glastuinbouw Nederland: „De goedkeuring is een belangrijke stap richting circulair denken en werken in de tuinbouw. Gedoe rond GAP-goedkeuring op voedsel zal ook veel minder vaak voorkomen.”

Hogere waterkwaliteit nodig voor glastuinbouw

De Europese land- en tuinbouw kampt in de toenemende met droogte en watertekort. Nieuwe waterbronnen zijn in sommige gebieden zelfs bittere noodzaak. De goedkeuring van het genoemde wetsvoorstel is daarom zeer gewenst. Maar gezuiverd afvalwater heeft niet de waterkwaliteit die de Nederlandse glastuinbouw wenst. Het bevat volgens Aerts vooral teveel ballastzouten. Meis beaamt dat de kwaliteit van het afvalwater nog stukken beter moet, voordat glastuinder het kunnen inzetten. Middels pilots wil Glastuinbouw Nederland de mogelijkheden daarvoor verkennen.

Concurrentiepositie in Europa

Het wetsvoorstel met daarin de kwaliteitseisen van het afvalwater was al goedgekeurd tijdens onderhandelingen tussen EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement. Een goedkeuring door het Europees Parlement betekent dat de wet daadwerkelijk geïmplementeerd gaat worden. VVD-Europarlementariër Jan Huitema was bij het hele proces nauw betrokken. Hij vindt de Europese kwaliteitscriteria voor het hergebruikte water met name voor Nederland erg belangrijk. „In Nederland stellen wij al heel hoge eisen aan het water dat gebruikt wordt om te irrigeren. Die kwaliteitseisen moeten overal in Europa gelijk zijn. Dat is zowel belangrijk voor voedselveiligheid en volksgezondheid, als voor onze concurrentiepositie in Europa: groenten en fruit uit andere EU-landen liggen immers ook bij ons in de supermarkt.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties