Is de veiling voorbereid op grootschalige digitale aanval?

‘Wat? Kan hij onze prijzen zien? Dat is vreemd… Heb je daar een schermafdruk van?’ Ik kijk op de smartphone van mijn zoon en inderdaad, daar staat onze matricaria met de klokvoorverkoopprijs erbij. In Floramondo. En niet bij een koper, maar bij een collegakweker. ‘Oké…’

Ik maak me best weleens zorgen over beveiliging in dit digitale tijdperk. Voor alles en nog wat heb je gebruikersnamen en wachtwoorden nodig. En om dat een beetje overzichtelijk te houden gebruik ik wachtwoorden die heel sterk zijn, maar wel verrassend veel op elkaar lijken. Een beetje slimme internetboef weet daar vast raad mee. Nu zijn onze bestanden, meest in Excel, wel herproduceerbaar, maar zonde is het natuurlijk altijd.

Die angst werd nog eens extra gevoed toen ik hoorde hoe het bedrijf van een familielid ten prooi was gevallen aan een heuse gijzelingsactie. Met ransomware waren onverlaten via een bedrijfspc op het intranet binnengekomen. Daar werden alle bestanden versleuteld en die zouden pas weer toegankelijk zijn als er een flink geldbedrag in bitcoins werd overgemaakt. En dan hebben we het niet over een middenklasse-auto maar over een heel dure Audi, als u begrijpt wat ik bedoel. Na een paar weken onderhandelen ging er iets van de prijs af, maar er werd betaald. Er was geen andere optie. Al je bestanden kwijt raken is soms geen keuze.

Het bracht mij bij de vraag: hoe zit dat eigenlijk bij FloraHolland? Wat als er een grootscheepse digitale aanval komt op de servers van de veiling? Zijn ze daarop voorbereid? Stel je eens even voor dat alle veilingprocessen noodgedwongen een week lang moeten worden stilgelegd. Dat was ook de praktijk vorig jaar op de Universiteit Maastricht.

En ergens ben ik er niet helemaal gerust op. Want nadat ik melding had gemaakt van het lek op Floramondo kreeg ik bericht dat het niet meer mogelijk was om daar via royalfloraholland.com te komen. Nee, maar via een rechtstreekse link wel. Ik zie twee dagen later nog steeds alle klokvoorverkoopprijzen. En als ík dat al kan?

Kees van Egmond,

Lees hier meer columns van Kees.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties