Vakblad voor de Bloemisterij Opinie Het is geen komkommertijd in Canada

Het is geen komkommertijd in Canada

0

Twee weken geleden was ik voor een bezoek in Nederland. Onze dochter was in de laatste fase van haar mastersopleiding in International Management. Na een jaar van studeren, studieopdrachten in werkgroepen en het schrijven van haar afstudeerscriptie volgde nu nog het mondeling examen. Daarna zou ze afscheid nemen van de familie in Nederland. Ook onze zoon en zijn vriendin, die vier jaar in Nederland gewerkt hebben, vertrekken in juli om een nieuwe stap te nemen. De gezondheid van mijn moeder ging de laatste jaren gestaag achteruit. Tijdens mijn bezoek hebben we definitief afscheid van haar kunnen nemen.

Op het bedrijf vindt momenteel een verschuiving plaats in het klantenbestand. Drie gerenommeerde klanten hebben zich gemeld en onze planten vinden opnieuw hun weg in de keten. Een gedeelte van deze planten gaat naar een kwaliteitssupermarkt. Die heeft het verzoek geuit om planten in keramiek te gaan verkopen. Dat is iets waar wij ons als kleine kwekerij van 15 cm bromelia’s voor het eerst mee gaan bezighouden. Kleine partijen verkopen, keramiek op voorraad houden en per seizoen andere kleuren leveren is een nieuwe uitdaging. De groothandel wil tegelijkertijd ook andere kwaliteitsproducten in 15 cm keramiek gaan verkopen.

Nu zijn we aan het rekenen. Welke potten gaan we gebruiken? Hoeveel planten (minder) in een doos? Wat wil de klant er voor betalen? Gelijktijdig voeren we de discussie om voor big box stores en export naar de VS in een 12 cm te gaan telen. Daarvoor zijn keramieken potten in overvloed beschikbaar. De traditionele handel is echter gesteld op 10 cm potten. Maar als we dat in keramiek willen verkopen is 9 cm een betere potmaat. We zullen dus nog even blijven rekenen voordat we onze definitieve keuze maken.

Ook de OFG-veiling in Mississauga bevindt zich een overgangsfase. De general manager die de afgelopen vijf jaar aan het roer stond is per 1 juli begonnen bij een andere werkgever. We zijn nu op zoek naar een nieuwe algemeen directeur. Maar dat blijkt geen eenvoudige opgave. Want een coöperatieve veiling is een bedrijf dat nogal verschilt van andere bedrijven. Maar de juiste persoon loopt ergens rond en we doen ons best om die te vinden. Gelukkig is de zomer dit jaar gematigd met hier en daar een regenbui. Het gras is daardoor nog steeds groen. De temperaturen zijn over het algemeen comfortabel en dus goed om te werken en te winkelen. Dus of we van komkommertijd kunnen spreken… Er is voldoende in beweging.

Angelle van Kleef,

potplantenkweker, Ontario, Canada

Reageer op dit artikel

avatar